Rysk säkerhetstjänst nu huvudmisstänkt

Lars Pedersen/TT

Åsa Johansson/TT

Uppdaterad 2020-09-03 | Publicerad 2020-09-02

Rysslandsforskaren Martin Kragh bedömer att rysk säkerhetstjänst såg till att förgifta Aleksej Navalnyj med det militära stridsmedlet novitjok. Arkivbild.

Allting tyder på att den ryska säkerhetstjänsten varit inblandad, enligt Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Misstankarna stärks sedan Tyskland fastslagit att novitjok förgiftade den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

– Den typen av kemiska stridsmedel kan bara administreras med tillstånd av väldigt få individer i det ryska politiska systemet. Den här typen av preparat är under strikt kontroll av säkerhetstjänsten, säger Martin Kragh chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UI.

TT: Ska man förutsätta att president Vladimir Putin hade kännedom om förgiftningen?

– Om det finns två huvudhypoteser är det den första, att Putin personligen gett sitt tillstånd. Hypotes två är att en annan mycket centralt placerad aktör kunnat beordra fram novitjok ur ett militärt kontrollerat laboratorium.

Belarus spökar

De ansvariga för förgiftningen har naturligtvis varit medvetna om vad analysen skulle visa – och vart misstankarna skulle riktas. En badwill som de helt enkelt ignorerat, enligt Martin Kragh.

– De personer som ligger bakom det här dådet vill skicka en signal till alla i den ryska oppositionen, och indirekt också en signal till alla de som demonstrerar och protesterar mot förtrycket i Belarus.

– Om man ser det i den vidare kontexten är ledarna i Kreml och den ryska säkerhetstjänsten djupt oroade över att utvecklingen i Belarus ska gå åt fel håll, ur deras perspektiv.

Aldrig svar

Martin Kragh påpekar att Aleksej Navalnyj är den protestledare som visat sig ha mest potential att mobilisera protester mot det ryska politiska ledarskapet.

– Navalnyj har antagligen blivit angripen för att det politiska styret i Ryssland är rädda för att något likande ska ske som i Belarus. Det är min tolkning.

– Det kan finnas andra förklaringar också. Problemet är givetvis att vi aldrig kommer att få svar på våra frågor, så länge de nuvarande ledarna sitter kvar.

TT: Förr eller senare lär väl Putin kommentera saken. Vad tror du blir hans linje?

– Putin har offentligt aldrig nämnt Navalnyj. Alla uttalanden från Putin om det här kommer att vara väldigt minimalistiska och han kommer givetvis att avfärda anklagelser om officiell statlig rysk inblandning.

Tredje part

Novitjok användes 2018 i mordförsöket mot ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Rysslands underrättelsetjänst GRU misstänks för attacken.

Om GRU eller säkerhetstjänsten FSB varit aktiv i Navalnyj-fallet återstår att ta reda på. Liksom exakt hur förgiftningen gick till.

– Det kan vara en säkerhetstjänst som koordinerar aktionen, men lejer ut själva utförandet till en tredje part som kanske inte är medveten om exakt vad det är för slags preparat.

– Eftersom det skedde i Ryssland blir det ännu svårare att undersöka för utomstående, konstaterar Martin Kragh.

Syfte att sprida skräck

Giftet tillhör en grupp substanser som ursprungligen utvecklats i Sovjetunionen.

Det är inte bara Ryssland som har möjlighet att framställa preparatet, enligt överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen, men såvitt man vet är det bara stater som har kapaciteten att framställa gifter av de slaget.

– Vi vet också att den sittande regimen i Ryssland har använt novitjok mot dissidenter förut och nu är det en av Putins mest talföra kritiker som har blivit förgiftad, säger Erik Lindeman till TT.

Sedan tidigare finns det fyra kända förgiftningsfall med samma preparat, varav en person avled av giftet. Det verkar alltså inte vara en direkt självklarhet att det leder till dödsfall, enligt överläkaren.

"Fantastiskt exklusiv vara"

Det är också otroligt svårt att framställa substanserna i fråga: det behövs tillgång kemiska byggstenar som är hårt reglerade och till avancerade laboratorier med hög säkerhet.

– Vi skall nog vara glada att gifter av det här slaget är så svåra att framställa, de skulle kunna vara väldigt eftertraktade som terrormedel: man behöver inte sprida mycket för att många människor skulle bli svårt sjuka, säger Erik Lindeman.

Men detta väcker också frågor om varför det använts i detta fall, enligt överläkaren. Om det enda syftet var att döda Aleksej Navalnyj hade det rimligen varit enklare att använda en annan metod.

Frågan är om huvudsyftet med förgiftningen istället handlar om att skicka en signal, att sprida skräck, resonerar Lindeman.

– Det här giftet är en fantastiskt exklusiv vara.