Poliser omringade av kriminellt gäng: Stoppa undan den fucking batongen

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

”Stoppa undan den fucking batongen annars kör jag upp den i dig”.

Under ett ingripande i Angered blev polisen snabbt omringad och hotad av grovt kriminella.

Nu kräver polisen bättre skydd för att kunna göra sitt jobb.

En kille på moped stoppades av polis i Göteborg. Tjugo sekunder senare hade plötsligt ett dussintal män, flera av dem kända från kriminella gäng i området, slutit upp och omringat poliserna, rapporterar TV4.

På film syns hur männen tar total kontroll över situationen, och inte svarar på polisens upprepade uppmaningar om att backa.

En av poliserna lyfter sin batong.

– Om du rör dig med den där så kommer du få tillbaks. Vi bryr oss inte. Stoppa undan den fucking batongen annars kör jag upp den i dig, hörs en av männen säga.

Situationen lugnade sig först när polisen fått förstärkning. Minst en av männen är nu misstänkt för hot mot tjänsteman.

Hoten mer personliga

Händelsen skedde i april 2019. Men gängkriminaliteten i Göteborg i allmänhet och Angered i synnerhet har trappats upp under den senaste tiden.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, uppger att hotbilden mot polisen får konsekvenser.

– Ett och annat ingripande blir inte gjort eftersom man inte vill exponera sig för risken att bli utsatt för våld eller bara tråkad på det där viset, säger han till TV4.

Polisförbundets ordförande, Katharina von Sydow, uppger att hoten mot polisen den senaste tiden blivit mer personliga och allt oftare riktar sig mot den polisanställdes partner eller barn.

Vill gripa anonymt

Fackförbundet vill nu att polisen ska kunna göra ingripanden helt anonymt. Alltså utan att behöva legitimera sig med namn och personnummer.

– Trycket mot mina kollegor har förvärrats och då det finns det ett behov av skydd, inte bara för poliser i yttre tjänst utan även de som upprättar anmälan och utreder, säger Katharina von Sydow till Aftonbladet.

Argumentet mot en anonymiserad polislegitimation, en fråga som facket drivit under en längre period, har varit rättsäkerheten, säger von Sydow. Hon tycker dock att fördelarna överväger nackdelarna.

Om en polis är anonym och själv beter sig illa, hur ser du på risken att det inte kan anmälas eller rapporteras?

– Det är självklart jätteviktigt att det finns en transparens om man vill rikta klagomål, men det skulle man kunna lösa med att varje polis har ett personligt tjänstenummer och sitt förnamn på legitimationen istället.

Den absolut viktigaste åtgärden för att stävja gängens grepp är dock att poliserna blir fler menar von Sydow.

– Då behöver man inte göra ingripanden med två poliser i de här områdena, är man istället sex kollegor har man en helt annan situation, konstaterar hon.

Omdiskuterade vägspärrar

Aftonbladet har tidigare bland annat rapporterat om konflikten mellan de två kriminella grupperingarna Backagänget och familjenätverket Ali Khan.

Kriminella i Göteborg har bland annat satt upp vägspärrar i ”sina” områden, för att kontrollera vilka som kommer in och ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE