Hustruns kärlekshyllning till Aleksej Navalnyj

Publicerad 2020-08-28

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs hustru Julia befinner sig sedan i lördags vid sin medvetslöse makes sida i Berlin.

I går lade hon upp en kärlekshyllning till Navalnyj på Instagram.

”Ge inte upp, fortsätt att leva”, heter det i sångtexten som ackompanjerar filmen med scener ur parets liv.

Förra torsdagen fördes Vladimir Putins värste fiende, oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, 44, till ett sjukhus i Omsk. Flygplanet mot Moskva som Navalnyj befann sig ombord på hade då tvingats nödlanda, efter att Navalnyj skrek av smärta och kollapsade.

Hustrun Julia Navalnaja, 44, var snabbt på plats i Omsk. Tillsammans med Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj stred Julia oförtröttligt för att hon skulle få föra ombord den av allt att döma förgiftade maken på ett tyskt ambulansflyg. Efter många timmars försening på grund av de ryska läkarnas initiala motstånd kunde hon lämna Ryssland, och flög i lördags tillsammans med maken till universitetssjukhuset Charité i Berlin.

Ackompanjerades av kärleksballad

I går torsdag lade Navalnyjs hustru Julia upp en film på Instagram med scener ur parets privata liv, och klipp från tillfällen när Aleksej släppts efter olika fängelsevistelser.

– Ibland måste man tillåta sig själv att vara lite sentimental. I dag är det en sådan dag, skriver Julia bredvid Instagram-filmen.

Filmen ackompanjeras av den ryska sångerskan Anna Sedkovas kärleksballad ”Universum”.

”Du och jag - kärleken är vår styrka. Ge inte upp, fortsätta att leva. Du och jag – unversum hjälper oss. Du och jag – tro på mig. Och jag kommer att tro på dig”, sjunger Sedkova bland annat.

Samma dag som Julia lade upp Instagram-filmen meddelade ryska myndigheter att det inte finns någon anledning att utreda händelsen, eftersom det inte finns några tecken på att ett brott begåtts mot Navalnyj.

– Olyckligtvis vet vi fortfarande inte vad som orsakade tillståndet patienten befinner sig i, sade Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov enligt tidningen The Guardian.

Peskov har tidigare avvisat uppgifterna om förgiftning av Navalnyj, och beskrivit dem som ”tomt prat” och ”oseriösa”.

Tyska läkarna: Blev förgiftad

Den ryska statstelevisionens kanal Rossija 1 hävdade i går torsdag att Navalnyj blev sjuk efter att han hade druckit en energidryck.

– Det är en lögn. Aleksej drack ingen energidryck, svarade Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj, som tidigare konstaterat att det enda han drack före flighten mot Moskva var en kopp te.

I måndags bekräftade de tyska läkarna att Navalnyj fått i sig en kolinesterashämmare, en substans som bland annat finns i olika nervgifter och insektsgifter. Navalnyj behandlas med atropin, samma motgift som gavs till KGB-avhopparen Sergej och Julia Skripal efter nervgifts-attacken mot dem i brittiska Salisbury 2018.

Aleksej Navalnyj ligger fortfarande i koma. Han kommer att överleva, oklart dock i vilket tillstånd, meddelade Charité-sjukhuset häromdagen.


13 miljoner i jackpott: Här är expertens drag på
Stryktipset