Uppgifter: Sverige ansöker om Natomedlemskap på måndag

Publicerad 2022-05-12

Sverige kan ansöka om Nato-medlemskap redan på måndag – dagen efter att Socialdemokraterna fattat sitt beslut.

Enligt en källa med insyn planerar regeringen att hålla ett extra sammanträde och fatta det formella beslutet.

Expressen rapporterar att en Nato-ansökan kan skickas in omedelbart efter sammanträdet om inget oförutsett händer.

Följ ämnen
Nato

Enligt uppgifter till Expressen kommer Sverige besluta om att ansöka till Nato på ett extrainsatt regeringssammanträde på måndag. Omedelbart efter det kommer en ansökan att skickas in.

Uppgiften om regeringens plan och det extra regeringssammanträdet bekräftas av en källa med insyn till Aftonbladet. Det finns dock ingen officiell kallelse till sammanträdet utan det är fortfarande på planeringsnivå.

De närmaste dagarna sker flera avgörande steg om det svenska Nato-inträdet. I morgon presenterar analysgruppen där alla riksdagspartier ingår sin rapport. Den kommer enligt Aftonbladets uppgifter inte innehålla något tydligt Nato-besked. Däremot kommer den ge en tydlig signal om hur Sverige bör agera.

På söndag kommer Socialdemokraternas partistyrelse fatta beslut i frågan. Mötet hålls på Sveavägen i Stockholm från lunch till kväll. Dagen efter – på måndagen – hålls en särskild debatt med anledning av analysgruppens rapport i riksdagen.

Finska ledarna vill ansöka

På torsdagen meddelade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att de anser att Finland snarast måste ansöka om ett medlemskap i Nato.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato”, skriver Niinistö och Marin i ett gemensamt pressmeddelande.

Vidare skriver de att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut ska vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.

De skriver också att en viktig debatt om Nato förts under våren.

”Tid har behövts för att formulera en nationell ståndpunkt, både i riksdagen och i samhället överlag. Tid har behövts för nära internationella kontakter med såväl Nato och dess medlemsstater som med Sverige. Vi har velat ge debatten det utrymme den kräver.”

ANNONS

Följ ämnen i artikeln