Rapport från talibanernas Kabul

Publicerad 2021-09-16

USA har lämnat Afghanistan efter 20 år, och nu styr talibanerna landet.

Hur är läget nu? Vilka är talibanerna?

I podden Aftonbladet Utrikes pratar vi om allt det här med reporter Staffan Lindberg och fotograf Magnus Wennman, som just kom hem från Afghanistan.

Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.

  • Det amerikanska uttåget ur Afghanistan i augusti blev kaosartat. Mitt under evakueringen slog den afghanska grenen av Islamiska staten till med ett terrordåd mot flygplatsen.
  • Samtidigt kunde talibanerna på några få dagar ta över styret i landet. Nu råder konservativa islamiska sharialagar. Senast talibanerna styrde var på 1990-talet, nu vill de visa upp en modernare sida och har bildat en regering.
  • Aftonbladets team Staffan Lindberg och Magnus Wennman har besökt Afghanistan och mött fattigdom, desperation och stor osäkerhet. Landet håller andan – vad innebär det nya styret?
  • Det finns också proteströrelser. Mona Hosseini, 33, är en av de som demonstrerar på talibankontrollerade gator för alla kvinnor. Hon säger: ”Dagen då de tog Kabul tänkte jag att allt var slut, att jag var en död person, att jag har förlorat allt”.
  • Vi pratar också om hur det är att rapportera från konfliktområden. Hur fungerar det? Finns det något framtidshopp bland barn i flyktinglägren?

Mer från Aftonbladet Utrikes: