Kajsa Ekis Ekman sparkas: ”De kan glömma att jag lämnar jobbet”

Publicerad 2022-08-28

Efter intern kritik mot tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör för Arbetaren har fackförbundet Syndikalisterna (SAC) beslutat att riva upp hennes kontrakt.

Kajsa Ekis Ekman svarar att hon inte under några villkor kommer att lämna sin tjänst.

– Man skulle kunna tro att en fackförening borde känna till LAS, men den detaljen har de tydligen glömt bort, säger Kajsa Ekis Ekman.

Kajsa Ekis Ekman tillträdde som chefredaktör för tidningen Arbetaren för en vecka sedan, men under lördagen sparkades hon, rapporterar Flamman.

Enligt tidningen var det SAC:s centralkommitté som fattade beslut om att riva upp anställningen, något som ledde till "jubelstämning" enligt en anonym källa som Flamman citerar.

Detta hade föregåtts av att fem anställda på Arbetaren protesterat mot tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman. Dessa blev då varnade, vilket ledde till att tre av dem sade upp sig i protest, liksom hela tidningens styrelse.

Bröt mot fackförbundets stagdar

Skälet till de interna protesterna mot tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman ska delvis handla om hennes ståndpunkter i transfrågan och den ryska invasionen av Ukraina, men den tyngst vägande anledningen uppges vara att anställningsförandet ska ha brutit mot SAC:s stagdar.

Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman själv vägrar att kännas vid SAC:s centralkommittés beslut. Till Aftonbladet säger hon att det är fackförbundets förfarande är anmärkningsvärt.

– Man kan ju inte bara riva upp ett anställningskontrakt. Om de tror att kan nå en uppgörelse med mig så kan de glömma det. Jag har fått ett kontrakt på ett år och jag tänker jobba året ut, säger Kajsa Ekis Ekman och fortsätter:

– Man skulle kunna tro att en fackförening borde känna till LAS, men den detaljen har de tydligen glömt bort. Så här kan man inte göra i Sverige.

Har inte hunnit göra något fel

Kajsa Ekis Ekman säger att hennes uppdragsgivare inte har informerat henne om situationen och att hon inte fått möjlighet att bemöta den kritik mot riktats mot henne internt.

– Vi har lagar och regler i landet, hur skulle det vara om man fick avskeda personer hur som helst för deras åsikter? Vill de göra en uppgörelse med mig är det bättre om de talar med mig innan de går ut med en massa offentliga utskick. Jag har liksom bara arbetat i två dagar så jag har inte hunnit göra något fel. Allt det här handlar om fördomar om vem jag är och vad jag står för.

Att arbeta som chefredaktör för Arbetaren, säger Kajsa Ekis Ekman, är hennes drömjobb sedan många år tillbaka. Och vad SAC:s centralkommitté än beslutar så har hon för avsikt att gå vidare med sitt arbete på tidningen.

– Jag har stora planer för jobbet och har redan varit i kontakt med hundratals skribenter och har satt igång arbetet med att starta en arbetarblogg. Så de kan glömma att jag lämnar, säger Kajsa Ekis Ekman.

Aftonbladet har sökt SAC:s centralkommitté.

ANNONS