Joel, 2, fick spelmaskin över sig på camping

Fick 17 centimeter långt ärr mellan ögonbrynet och hjässan

Uppdaterad 2021-08-27 | Publicerad 2021-08-26

En tung spelmaskin föll över Joel, 2 år, och landade på hans huvud. Att han överlevde var ren tur.

Nu riktar hans föräldrar kritik mot Bert Karlssons camping som de menar haft allvarliga brister i säkerheten.

– Jag fick känslan att Bert tyckte att det var barnens fel, säger Rebecca Andersson, Joels mamma.

En rolig dag på Ursands camping förvandlades på ett ögonblick till en mardröm för Joel Andersson, 2, och hans familj. Joel och hans sjuåriga syster var inne i spelhallen medan föräldrarna höll på att förbereda sig för en dag på stranden.

Joel och hans syster stod vid en av spelmaskinerna, en sån som man kan fånga leksaker med.

– De var precis intill oss och vi stod så att vi såg dem hela tiden. Han stod och grejade vid den hundra kilo tunga maskinen och helt plötsligt faller den över honom, berättar hans mamma Rebecca Andersson, 27.

”Tänkte nu dör han”

Maskinen slog upp Joels huvud från ögonbrynet upp till hjässan. Rebecca beskriver det som ”en fralla som öppnat sig”.

– Min första tanke var att jag skulle bli utan ett av mina tre barn. Jag tänkte ”nu dör han”, säger Rebecca.

När ambulanspersonal kom sövde de ner Joel direkt och förde honom i ilfart till sjukhus där han opererades akut i fyra timmar. Under den tiden svävade familjen i ovisshet om ifall han skulle överleva.

Det gjorde han. Men enligt läkarna hade han änglavakt.

Förlorat känseln

Ett 17 centimeter långt ärr vittnar om det dramatiska som Joel varit med om. Han har fått en hjälm som ska skydda huvudet efter operationen. Han har också förlorat känsel och rörlighet mellan ögonbrynet och ögat.

Om han kommer att få fler bestående men efter olyckan är för tidigt att säga.

– Läkarna säger att det ska självläka i ett år, och vi kommer att få göra återbesök på Sahlgrenska sjukhuset för att se hur det går. Det kanske blir ytterligare en operation, säger Rebecca.

Hon och hennes sambo är kritiska till Ursands camping och Bert Karlsson, som äger den, och menar att de brister i säkerheten.

– Det är konstigt att säkerheten är så otroligt dålig att en sån maskin kan välta, att man inte har fäst den i väggen. Särskilt på en en sån här camping där 90 procent är barnfamiljer.

Joel opererades akut i fyra timmar efter olyckan. ”Det kan bli ytterligare en operation”, säger Rebecca, Joels mamma.

”Föräldrar har också ansvar”

Hon tycker inte heller att man tagit olyckan på allvar efteråt.

– Vi ringde och pratade med Bert Karlsson och sa att de borde stänga spelhallen. Samma dag var den öppen som vanligt, utan att man gjort något åt maskinen. Men jag fick känslan att han tyckte att det var barnens fel.

Bert Karlsson har själv ringt familjen och beklagat det som hänt. Men han menar att maskinen inte är så tung som familjen hävdar och tycker inte att campingen har brustit i säkerheten. Han menar att föräldrarna har ett ansvar att ha koll på sina barn och att de inte ska vara där inne själva.

Vilket ansvar har du och campingen för det som hänt?

– Vi har alltid ett ansvar men föräldrar har också ansvar. Vi kan inte skydda deras barn från allt, det är helt omöjligt, säger Bert Karlsson.

Ska begära skadestånd

Enligt Bert Karlsson har någon liknande olycka aldrig hänt tidigare.

– Vi har åtgärdat det nu och satt fast den (spelmaskinen, reds anm), men vi förstår inte hur det har gått till. Det är väldigt konstigt att det har hänt.

– Men det är alltid tragiskt när något sånt här händer med barn. Men nu har vi lärt oss att det kan finnas en risk och satt fast den. Vi ska göra något kul för Joel nu har jag sagt.

Familjen säger att de kommer att begära skadestånd för det som hänt. Joel måste hålla sig bort från stressiga miljöer den närmaste tiden och kan inte gå till förskolan.

– Han kommer att vara hemma ett bra tag. Han är glad i stunder, när han får sin medicin men varje gång han ska somna blir han ledsen och orolig, säger Rebecca Andersson.