Jennie, 47, flydde med sin son från branden: ”Man blir förbannad”

Uppdaterad 2021-09-29 | Publicerad 2021-09-28

Jennie Strömstedt, 47, vaknade av en smäll som kändes i hela kroppen.

Först var det tyst – sedan vällde svart rök ut från hennes grannes lägenhet.

– Jag hörde en kvinnoröst skrika ”jag hoppar, jag hoppar!”, säger hon.

Tidigt på tisdagsmorgonen spelades kaosartade scener upp i Göteborg när flerfamiljshuset på Övre Husargatan i Annedal började brinna efter en explosion.

Jennie Strömstedt, 47, berättar att hon vaknade av en hög smäll som kändes i hela kroppen.

– Jag vaknade och tänkte bara ”vad är det som händer?”. Sedan sprang jag ut på balkongen.

Till en början var det tyst. En efter en gick grannarna ut på sina balkonger för att ta reda på vad som hänt.

– Jag ser att det ligger bråte i trappuppgången till vänster om mig och jag förstår att det varit någon tryckvåg. Sedan ser jag att det väller ut svart rök från lägenheten bredvid mig och jag ringer 112, säger Jennie Strömstedt.

– Då skriker en kvinnoröst ”jag hoppar, jag hoppar!”.

Kort därefter såg Jennie hur en kvinna i en lägenhet bredvid henne kastade sig ut.

– Hon hoppade, men det gick bra. Då började man förstå att det var på riktigt. Jag väckte min son och sedan tog vi oss ner till gården. Det var mörkt och regnade, det strömmade ut folk överallt och det kom flera poliser.

”En väldigt märklig känsla”

Explosionen inträffade strax före klockan 05 på tisdagsmorgonen. Hundratals boende på den drabbade adressen evakuerades under morgonen.

– När jag stod nere på gården såg jag familjer som väntade på stegen som skulle hjälpa dem ner. Det gjorde ont i hela kroppen när jag såg det, säger Jennie Strömstedt.

Flera timmar har gått sedan explosionen.

– Smällen, tystnaden, ljuden som blev. Det var en väldigt märklig känsla. Det är dina grannar och ditt hem, det klart det är läskigt, säger Jennie Strömstedt.

Jennie Strömstedt väcktes av en hög smäll.

Tog handdukar över huvudet och sprang ut

Kristoffer Svedberg, 36, blev väckt av sin sambo efter explosionen.

– Det lät i hela huset ovanför oss, som att folk sprang. Sedan säger min sambo att det brinner, säger han.

Det var mörkt och kallt och trappuppgången var fylld av svart rök. Kristoffer Svedbergs hade bara en tanke i huvudet: han och hans sambo skulle ta sig ut så snabbt som möjligt.

– Jag gick in i badrummet och hämtade handdukar och blötte ner dem. Vi hängde dem över huvudet, sedan sprang vi. Man såg inte ens handen framför sig i trapphuset. Vi kände med händerna längs väggarna och räknade trapporna på vägen ner, säger han.

På gården hördes skrik. Kristoffer Svedberg såg hur folk klättrade ner från sina balkonger och han insåg att han glömt att ta på sig sina skor.

– En granne som jobbar som brandman ropade till folk och sa åt dem att stanna kvar på sina balkonger. Det var verkligen tur att han stod kvar där och lugnade folk, säger Kristoffer Svedberg.

Kristoffer Svedberg väcktes av sin sambo efter explosionen.

”Man blir förbannad”

Fyra personer har förts till sjukhus med allvarliga skador. Ett flertal personer har vårdats för lindriga skador. Jennie Strömstedt säger att hon blir arg.

– Man blir förbannad också för att det har hänt. Varför har det hänt? Jag vill veta varför, men jag vill inte spekulera, säger hon.

Kristoffer Svedberg säger att det känns overkligt.

– Man vill få reda på vad det här berodde på och vad det är som har hänt. Man undrar också hur det ser ut i lägenheten och vart man ska ta vägen nu.

Polisen: Tittar på potentiella måltavlor

I nuläget är det inte fastställt vad som exploderat. Enligt räddningstjänsten har explosionen skett utomhus.

– Vi jobbar efter att en person placerat ut ett föremål som detonerat. Om det är så att man placerat ett föremål så finns det ett motiv bakom det, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisen i Göteborg.

– Vi tittar även på om det kan finnas någon potentiell måltavla som bor i fastigheten eller som varit på besök.

Under dagen har polisen hållit förhör med vittnen och boenden i området och knackat dörr. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

– Den tekniska undersökningen har ännu inte kunnat påbörjas fullt ut. Först då kan vi säkerställa vad det rör sig om.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.