41 lokalanställda evakueras från Kabul

Publicerad 2021-08-19

Lokalanställda kommer att evakueras från Kabul inom kort.

Enligt utrikesminister Ann Linde kommer det att ske ”inom några dagar”.

– Vi måste vara säkra på att de kommer in på flygplatsen. Det det beskedet vi väntar på, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Lokalanställda och deras familjer på ambassaden i Kabul i Afghanistan kommer att evakueras ”inom några dagar”. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Enligt en lista som Migrationsverket fått rör det sig om 41 stycken lokalanställda, rapporterar TT. Men Ann Linde vill inte bekräfta någon fast siffra.

– Jag tror att vi inom några dagar ska klara ut och få de lokalanställda med familjer, vi har redan fått ut ett antal svenskar och vi hoppas att vi ska kunna få ut ännu fler, säger Ann Linde till Ekot.

Även Försvarsmakten har tagit fram en lista med cirka 300 namn på afghaner som skulle kunna vara aktuella för evakuering, skriver TT. Det är bland annat tidigare tolkar.

Utrikesminister Ann Linde (S).

”Kan inte gissa” – måste vänta på besked

Migrationsverket behandlar nu ärendet inom ramen för kvotflyktingssystemet.

Läget är ju väldigt farligt och talibanerna kontrollerar vägen till flygplatsen. Hur kan ni garantera de här personernas säkerhet?

– Det vi hoppas på är att de ska kunna ta sig till flygplatsen på ett säkert sätt. Så fort vi får klartecken från Afghanistans myndigheter att just våra lokalanställda får komma in på flygplatsen och upp på planen så kommer det att ske, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Från Sveriges sida är allt färdigt för evakuering, säger hon. Pappersarbetet är ordnat och platser är säkrade på olika flygplan. Men problemet är att de afghanska myndigheterna inte släpper in personer på flygplatsen, eller på planen, på ett säkert sätt.

– De släpper in personer vissa tider. Vi kan inte gissa, vi måste vara säkra på att de släpper in just våra lokalanställda. Det är det besked vi väntar på, säger Ann Linde.

Svenska medborgare fast: ”Försöker så mycket vi kan”

I Afghanistan finns också runt 300 svenska medborgare som skrivit upp sig på UD:s svensklista. De kommer att kunna få hjälp när det finns platser att erbjuda, säger Ann Linde.

– De som skrivit upp sig på svensklistan och skickat mejl har kommit fram till oss, det behöver man inte vara orolig för.

Utrikesministern upprepar det hon sagt tidigare: Att UD avrått från resor till Afghanistan sedan 2006, och den 5 augusti uppmanades alla svenskar i landet att resa hem.

– Trots det försöker vi så mycket vi kan och bistår de som vill komma hem. Vi har redan fått ut några, säger Ann Linde.

Hon säger också att Sverige arbetar för att lägga om sitt bistånd till Afghanistan.

– Biståndsministern arbetar aktivt för att förändra det bistånd vi har så att inga pengar ska gå till talibanerna. Allt ska gå till det afghanska folket.