Krislarmet från Frankrike: Värsta torkan någonsin

Publicerad 2022-08-05

Extremvärmen har lett till historisk torka i Frankrike.

Över 100 kommuner har slut på kranvatten.

– Den här torkan är den värsta vi någonsin sett, säger premiärminister Élisabeth Borne.

Frankrike är inne i sin tredje värmebölja den här sommaren.

I stort sett hela landet är drabbat. På en karta som Le Monde publicerat lyser stora delar av landet krisrött.

Vattenrestriktioner har införts i nästan alla av fastlandets 96 regioner. I 62 av dem råder akut vattenbrist och krisläge, enligt Le Monde.

I ett uttalande kallar premiärminister Élisabeth Borne situationen för en ”katastrof för våra bönder, vårt ekosystem och biologiska mångfald”.

Fontänerna på Concorde plaza i Paris är torrlagda. Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne har gått ut och varnat för att landet står inför den allvarligaste torka som någonsin registrerats i landet.

Påverkar kärnkraftverk

Enligt prognoserna kan det bli om möjligt ännu värre de kommande 15 dagarna.

Regeringen har aktiverat en krisgrupp. Alla uppmanas att spara på vattnet.

Däremot får golfbanor fortfarande vattnas, även i regioner med krisvarning, vilket fått hård kritik.

Vy över Tricastin i Bollène i sydöstra Frankrike, ett av de kärnkraftverk där aktiviteten begränsats med anledning av extremhettan. Arkivbild.

I över 100 kommuner i sydöstra Frankrike är det särskilt illa – invånarna saknar vatten i kranarna, enligt ministern för ekologisk omställning Christophe Béchu som nyligen besökt regionen.

Enligt honom behöver man transportera dit dricksvatten med lastbilar.

– Ju värre situationen blir, desto mer kommer vi att prioritera dricksvatten framför andra användningsområden, säger han enligt AP.

Dessutom kan den franska energijätten EDF tvingas minska aktiviteten vid flera kärnkraftverk, eftersom flodvattnet är för varmt för att kyla reaktorerna.

40 grader ”nya normala”

Flera rekord har slagits under sommarens extrema värmeböljor i Frankrike. Enligt data från Météo-France är temperaturer på över 40 grader på väg att bli ”det nya normala”.

Bara under de första dagarna i augusti har 40-strecket passerats 52 gånger hos vädertjänstens stationer.

Flera våldsamma bränder har brutit ut i Frankrike i hettan. Fyra brandmän skadades i en skogsbrand i den södra franska regionen Gard. Här ett vattenbombningsplan över en annan skogsbrand i Aubais, i södra Frankrike, den 31 juli 2022.