Lilla verktygsskolan

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2011-04-28

Verktyg - Läs om vårens nyheter

En borrhammare i miniformat - idealisk för dig som ska göra sommarfint på balkongen och måste göra hål i stenhårda betongväggar för att hänga upp saker.

Och en liten verktygsskola för dig som ska klippa häckar eller beskära buskar & träd.

Här är några högaktuella verktyg för årstiden, bland annat några av Fiskars nyheter som vi kunnat se i TV-reklamen.

Hur bra är de egentligen?

Fixa Hemma har testat dem.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Nya Uneo Maxx från Bosch är maskinen alla citybor längtat efter. Storstadsinnevånare har nämligen i hög utsträckning betongväggar, och den som försökt att borra i sådana med en slagborrmaskin vet att det är omöjligt. Att sätta upp en liten tavla tar timmar. Och att hamra in betongsstift funkar sällan heller, de går oftast av. Det krävs en borrhammare, d v s en slagborrmaskin som verkar pneumatiskt med en lufttryckskolv som skapar själva slagen.

Sådana har hittills varit mycket stora, relativt dyra, och sällan varit en investering för normalhändiga. Det har mest handlat om proffsmaskiner som man hyr.

Nya Uneo är en liten maskin med stora muskler och brett användningsområde. Med borrhammarfunktionen äter den sig lätt igenom betongväggar med dimensioner på upp till 10 mm på borren. Och därefter kan man använda den som skruvdragare.

Idealiskt om man ska sätta upp en liten hylla, en tavla, eller montera ett fäste för en pryl på balkongväggen - nu när det snart är sommar.

Men ska du göra större hål än 10 mm måste du förstås ha en kraftigare maskin.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

AHS 7000 Pro-T, Bosch. Bra verktyg är halva jobbet. Gammalt tjatigt ordspråk, men ack så sant. Du som har en ligusterhäck klarar dig med en lätt, elektrisk häcksax med lågt effekttal. Men har du en hagtornshäck behöver du bättre verktyg. Den här häcksaxen från Bosch är trots sin effekt förhållandevis lätt och har bra balans. Med en effekt på 700 W så tuggar den sig igenom nästan allt. Knivavståndet är hela 34 mm och du kan kapa ganska grova grenar. Välj gärna modellen med 700 mm svärd. Ett långt svärd är värt mycket, klippningen går mycket fortare och du når bättre när du toppar breda häckar.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ogräsupptagare. 399 kr, Fiskars. (Med teleskopskaft 499 kr).

Ogräsupptagare har vi sett en miljon av. Mer eller mindre förfinade. Ibland med för komplicerad teknik som inte funkar. Men den här är bra. Fantastisk för maskrosor - sommarens evighetsjobb. Sätt skären över maskrosen. Trampa ned ogräsupptagarens fotstöd. Dra upp. De fyra skären har hullingar som effektivt fångar upp maskrosen med roten. Med ett enkelt handgrepp släpps maskrosen i ogräskorgen.

Utan att du behöver böja på ryggen en enda gång - gud så skönt...

För killar, som generellt är lite längre än tjejer, rekommenderas versionen med teleskopskaft. Det medger en bättre arbetsställning. Vi tyckte vid testet att originalskaftet kändes aningens för kort.
 

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Sekatören PowerStep, Fiskars. 299 kr.

En fantastisk liten sekatör med en speciall utväxling som gör det möjligt att klippa upp till 2-3 cm tjock grenar. Grenar som man normalt inte kan ta sig igenom med annat än med grensaxar med långa handtag.

Den här utväxlingen fungerar på ett sätt att du klipper dig i genom grenen i tre etapper, därav graderingen "1-2-3" på sidan. Det enda du behöver göra är att trycka in handtaget tre gånger så är du igenom, sekatören växlar automatiskt läge, och du behöver inte mycket handkraft.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sekatören PowerGear, Fiskars. 299 kr.

En bra standardsekatör. Det speciella med den är att den har ett "rullande handtag" som följer handens rörelse. Sekatören kommer till sin rätt om du klipper mycket under en dag, då gör det rullande handtaget att du minimerar risken för blåsor i händerna.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Grensåg, Fiskars. Den här är bra om man ska beskära tjockare grenar på lite höjd. Den här typen av grensågar har funnits några år på marknaden i olika fabrikat. Tänderna är slipade på ett sätt som ger fina sågytor, och den sågar såväl vid framåtgående som bakåtgående rörelser. Du kapar relativt tjocka grenar med ett par, tre drag bara. Ett plus med Fiskars utformning är att det finns hakar i bakre och främre änden av sågen, det gör att du inte tappar taget om grenen du ska såga av.

Finns med teleskopskaft för att nå grenar högt upp.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Räfsa. 199 kr. Fiskars.

En OK räfsa som medger funktionen kombiredskap - du kan koppla en kultivator med trippelklo till om du vill. Men nackdelen med räfsan är att den blir lite tung. Det blir de flesta kombiredskap, se upp. Den som har räfsat löv en halv dag vet att en lätt räfsa är ALLT. Den bästa lövräfsan som Fixa Hemma hittills hittat, är den enkla plasträfsan du ser på bilden nedan. Den väger i princip ingenting. Den finns i olika bredder, kostar knappa hundringen och kan köpas på de flesta byggmarknader. 

Och tänk på att räfsor med platta pinnar bara duger för löv, de duger inte för att riva mossa ur gräsmattan. Då behöver du runda stålpinnar.

Magnus Persson

Följ ämnen i artikeln