Bo Lundgren pressar tjänstemän i mejl

Publicerad 2016-04-22

Förre moderatledaren får över 14 000 för mycket varje månad

Bo Lundgren.

Pensionerade chefen för Statens tjänstepensionsverk Bo Lundgren får över 14 000 kronor för mycket i pension varje månad.

Nu visar mejl som Dagens Nyheter tagit del av att Bo Lundgren pressar verkets tjänstemän att tolka regler till hans fördel.

Statens pensionsverk (SPV) gjorde fel när de satte 68-årige Bo Lundgrens pension till nästan 50 000 kronor i månaden. Men trots att felet upptäcktes redan 2014 har SPV inte ändrat beslutet. Moderaternas förre partiledare får därför 14 400 kronor mer än han har rätt till, varje månad, skriver DN.

I mejl pressar SPV:s förre styrelseordförande Bo Lundgren tjänstemännen att fortsätta tolka reglerna så att de gynnar honom. Han vill ha rätt till full tjänstepension. Men Bo Lundgren jobbade bara ett par år på Riksgälden mellan partiledaruppdraget och pensioneringen.

Tidigare har Bo Lundgren sagt till DN att han inte försökt påverka beslutet som gett honom för hög pension. Men nya uppgifter visar att det inte stämmer.

Medan Bo Lundgren ännu var ordförande i SPV:s styrelse mejlade han flera gånger handläggaren som beslutade om Lundgrens pension.

DN har gått igenom mejlen, från mars 2011.

Lundgren framhärdar i dessa att han har rätt till hel tjänstepension: ”förtroendeuppdraget att vara statsråd [...] skall naturligtvis anses vara en statlig tjänst i samband med beräkning av bl.a. tjänsteår för statlig pension

När handläggaren invänder och förklarar reglerna svarar Bo Lundgren:

Tyvärr förstår jag inte vad svaret innebär – jag utgår från att det besked jag fått tidigare av SPV och Fidep gäller. Dvs min statliga tjänstetid är 29 år + tiden som riksgäldsdirektör.

Lundgren: ”Avtal ska hållas”

Till Aftonbladet säger Bo Lundgren att han hade hört att SPV diskuterat villkoren för hans pension, och att han därför hörde av sig till handläggaren. Han håller inte med om att han får fel pension.

– Den enda kommentar jag har är att innan jag tillträdde hade jag undersökt lönevillkor och pensionsvillkor innan jag tog uppdraget på SPV, precis som de flesta hade gjort.

Efter att ha suttit i riksdagen sedan 1976 fick Bo Lundgren jobbet på Riksgälden 2004. Han blev då, säger han, lovad att få full tjänstemannapension.

– I relationen arbetstagare och arbetsgivare måste man kunna utgå från att de besked man får är det som gäller. Jag har fått ett besked och det måste staten stå för, säger Bo Lundgren.

Bo Lundgren säger att han hade gjort andra dispositioner av sin ekonomi om han fått beskedet om lägre pension 2004. Då hade han kanske sett sig om efter andra uppdrag än Riksgälden eller styrelseuppdraget i SPV.

– Jag var erbjuden ett intressant jobb under finanskrisen 2009 som jag tackade nej till, säger Bo Lundgren.

Bo Lundgren tycker inte att det finns någon anledning att ompröva beslutet om hans pension i efterhand, med den nya informationen om hur reglerna ska tolkas.

– Man kan inte rimligen ompröva ett besked som man gett någon innan en anställan. Avtal ska hållas.

Vad var det för jobb du tackade nej till 2009?

– Det kan jag inte svara på. Men det var synnerligen välbetalt, säger Bo Lundgren.

Följ ämnen i artikeln