Stordalen om aktivismen som lindrar

Uppdaterad 2016-07-12 | Publicerad 2016-06-28

Läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalens engagemang imponerar i ”Sommar i P1”, skriver Oisín Cantwell.

Läkare, miljöaktivist, miljardärhustru och allvarligt sjuk.

Gunhild Stordalen sommarpratar med lidelse och kraft.

När mamma fick höra vem dottern var ihop med började hon gråta. Jag förstår henne: ingen har så usel klädsmak som den norske hotellmagnaten Petter Stordalen.

Och visst är det någonting svåruthärdligt med människor som gör anspråk på att rädda världen. Men, som Gunhild Stordalen påpekar, någon måste försöka.

Fler blir sjuka av osund mat än rökning, den engelska sjukvården är på väg mot konkurs på grund av diabetes och i USA förväntas dagens barn för första gången i historien ha en kortare livslängd än deras föräldrar.

Men detta var inget dagens sommarpratare tänkte på då hon som ung läkarstudent kom i kontakt med patienter som vårdades för den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros.

En sjukdom som gjorde intryck. Det är framförallt unga kvinnor som drabbas och de dör ofta inom några år. Det enda läkarna kunde göra var att stötta och lindra.

Stordalen tröstade sig med att risken att hon själv skulle drabbas var liten och många år senare ignorerade hon länge smärtan i knäna.

Miljömedvetandet växte. Vår berättare upptäckte att experter inom olika discipliner inte lyssnade på varandra och än mindre på politiker och på dem som har pengar nog för att göra någonting åt problemen.

Hon startade organisationen Eat för att samla resurserna. Men vem lyssnar på en miljardärhustru? Hon behövde ett akademiskt alibi. Vilket hon fann i den världsberömde svenske professorn Johan Rockström.

Hösten 2014 fick hon diagnosen. Sjukdomen hon hade stött på som ung. Den mest aggressiva varianten. Månader på ett holländskt sjukhus som har specialiserat sig på en alternativ behandling med kemoterapi.

Stordalen blev bättre. Arbete var den bästa smärtlindringen. I dag har celebriteter som Bill Clinton och Bono och 87 länder anslutit till Eat. Samt Welcome trust, världens näst största filantropiska stiftelse.

Men sjukdomen kom tillbaka. När Stordalen spelar in programmet har håret än en gång fallit av.

Om framtiden vet hon inte mycket. Men hon vet att Eat numera klarar sig utan henne.

Gunhild Stordalen, ditt engagemang är imponerande.