Polisen om Stureplansgripandet: ”Fick tjata i 20 minuter”

Uppdaterad 2016-04-21 | Publicerad 2015-10-07

Det var den största polisjakten i svensk historia.

Efter ett tips från en känd kriminell kunde Stureplansmördarna gripas.

I "Nya Efterlyst" berättar före detta polisen Tage Åström att allt höll på att rinna ut i sanden.

– Jag fick tjata på vakthavande befäl i tjugo minuter, säger han.

Den 7 december 1994 greps Tommy Zethraeus och Guillermo Marquez Jara vid Nockebybron väster om Stockholm.

Då hade det gått tre dygn sedan de öppnade eld med automatvapen mot nattklubben Sturecompagniet, vilket ledde till att fyra personer dog och tjugo skadades.

Polisjakten som följde var en av de största i svensk historia.

”Befälet trodde inte på mig”

Tage Åström, programledare för "Nya Efterlyst", arbetade då på polisens specialenhet för organiserad brottslighet.

I programmet, som sänds på TV8 klockan 21 ikväll, berättar han att det var en av hans informatörer som gav tipset som ledde polisen till mördarna.

Tipsaren – kallad "Mommo" – berättade att han hade gömt Zethraeus och Jara i sitt hus på Ekerö. Men när Åström ringde polisens vakthavande befäl blev reaktionen sval.

– Han trodde inte på mig. De hade fått tips om att mördarna befann sig i Flen och hade en pågående insats just då, säger Åström till Aftonbladet.

Chauffören tutade av glädje

Efter ytterligare ett samtal till informatören och en stunds tjat skickades polisen till Nockebybron. Zethraeus och Jara stoppades vid en fejkad trafikkontroll och greps.

– Efter gripandet åkte en SL-buss förbi. Eftersom de hade varit på varenda löpsedel i flera dagar såg alla vilka det var vi hade gripit. Busschauffören tutade och passagerarna dunkade på rutan och gjorde tummen upp. Det var väldigt känslosamt, säger Tage Åström.

Kritiseras av Jens Lapidus

2005 sköts polisinformatören "Mommo" till döds framför ögonen på sin familj. Mordet är fortfarande olöst.

– Jag vet inte om det hade med hans tips om Stureplansmördarna att göra, men det är självklart en teori som utredarna har tittat på, säger Tage Åström.

I kvällens "Nya Efterlyst" kritiseras polisens informatörsverksamhet av författaren och advokaten Jens Lapidus.

– Man utsätter unga killar för en form av utnyttjande. Ibland kan de ha bidragit till oerhört viktig information, men i slutändan är det de som får sina liv förstörda, som inte kan bo i Sverige och som måste ha skydd om polisen går med på att ge dem det, säger han i programmet.

”Fick upp ögonen”

Tage Åström försvarar dock informatörsverksamheten.

– Stureplanshändelsen gjorde att jag fick upp ögonen för hur viktig den är. Förr eller senare hade de säkert gripits ändå, men vad som hade kunnat hända innan dess är det ingen som vet, säger han.