Grexit närmar sig - inget mer stöd till Greklands banker

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-28

Greker försöker desperat att ta ut sina pengar - och på söndagen kom beskedet att bankerna kommer att hållas stängda under måndagen.

Europeiska centralbanken kommer inte att ge något utökat stöd till bankerna i Grekland - trots att kontanterna forsar ut ur bankerna.

Grekerna rusar till bankomaterna och tar ut sina pengar – nu stänger bankerna en vecka. Dessutom håller börsen i Aten stängt.

Nu är ”Grexit” nära, tror experter.

I helgen kom flera dramatiska besked i ödesfrågan om Greklands skuldkris. Först överraskade den grekiska regeringen med att utlösa en folkomröstning den 5 juli. Regeringen menar att de grekiska väljarna bör få rösta ja eller nej till de internationella långivarnas förslag till Grekland. Sedan sa långivarna IMF, ECB och EU-kommissionen att de inte kommer att låna ut mer pengar till Grekland, trots att landet har en skuld till IMF som löper ut nu på tisdag.

Bankerna stängda en vecka

I dag kom Europeiska centralbanken, ECB, med sitt svar. De fryser nivån för nödlånen till de grekiska bankerna. Greklands banker blöder eftersom befolkningen rusat till bankomaterna och tagit ut miljontals kronor i kontanter varje dag. Pengarna från ECB är det som har hållit bankerna igång. Under söndagskvällen kom beskedet att de grekiska bankerna stänger ner i en vecka, till den 7 juli, enligt The Guardian. Den grekiska börsen kommer att hållas stängd åtminstone på måndagen, rapporterar Reuters.

– ECB:s beslut innebär att de grekiska bankerna måste hålla stängt. De har inte nog med euro för att betala spararna som tar ut sina pengar. Det klarar inte samhällsekonomin av mer än i några dagar eftersom i princip alla betalningar går via banksystemen, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi på Stockholms universitet.

Löner, pensioner och betalningen för mängder av varor och tjänster går genom banksystemen.

– Om man tar penningmängden i Sverige som exempel så är den ungefär 83 miljarder för närvarande. Utav det så är fem miljarder sedlar och mynt. Så det mesta är elektroniska pengar på bankkonton, säger Harry Flam.

Grekland kan få stämplade eurosedlar

Harry Flam bedömer att det finns en verklig risk att Grekland måste införa en alternativ valuta till euron. Som exempel säger han att regeringen kan skapa en elektronisk valuta, elektroniska pengar som inte finns i pappersform än. Men det måste också finnas papperspengar. Lösningen kan bli märklig för det grekiska folket.

– Det tar ju ett tag att trycka upp nya sedlar, så en lösning är att alla papperspengar som finns hos bankerna stämplas om. Man sätter en stämpel på varje sedel så att den förvandlas till en drachmer, eller vad man nu vill kalla den nya valutan, säger Harry Flam.

Det här kan ske oavsett vad resultatet blir i den grekiska folkomröstningen på söndag, tror Harry Flam. En majoritet av grekerna är för att landet ska behålla euron. Men regeringen har uppmanat folket att rösta nej. Eurofinansministrarnas mötesordförande Jeroen Dijsselbloem har uttryckt starkt tvivel på att euroländerna kommer ha förtroende för den grekiska regeringen, även om folket röstar ja.

– Vem ska vi arbeta med för att implementera det programmet? Frågade Dijsselbloem retoriskt, rapporterar TT.

Troligtvis blir det en ”Grexit”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth sa i går att det lutar åt en Grexit - att Grekland lämnar euron. Det håller Harry Flam med om.

– Ja, det är väl det troligaste resultatet av det här, säger han.

Han tror dock att det kommer ha väldigt liten påverkan på Europas ekonomi.

– Numera efter så mycket krisande när det gäller Grekland har de som agerar på de olika marknaderna redan kalkylerat med den risken och vidtagit åtgärder. Även om det kan bli en oro på finansmarknaden så tror jag att det kommer att lägga sig ganska snart, säger Harry Flam.

Följ ämnen i artikeln