Lena K Samuelsson går in som tf publisher på Aftonbladet

Publicerad 2017-12-13

Lena K Samuelsson, tidigare mångårig chefredaktör på Svenska Dagbladet, går in som tf publisher på Aftonbladet under tre månader då Sofia Olsson Olsén är sjukskriven. Lena Mellin fortsätter i rollen som ansvarig utgivare.

Lena K Samuelsson.

– Med Lena K Samuelsson får Aftonbladet en stark och erfaren ledare. Hon kan nu tillsammans med Lena Mellin, övrig ledning och medarbetare fokusera på att utveckla journalistiken och affären samt göra Aftonbladet till en ännu bättre arbetsplats, säger Raoul Grünthal, vd för Schibsted Media och Aftonbladets styrelseordförande.

Lena K Samuelsson tillträder som tf publisher omedelbart.

– Det är lite som att komma hem, jag jobbade många år på nyhetsredaktionen och har följt tidningen nära. Jag vet vilket starkt team som finns på plats och ser fram mot att jobba med både gamla och nya kollegor, säger Lena K Samuelsson.

Aftonbladet har, som många andra arbetsplatser, upplevt en utmanande period med många interna diskussioner och omfattande mediebevakning i spåren av MeToo-rörelsen.

– Jag förstår att det varit en jobbig tid för många. Men Aftonbladet är en stark och framåtlutad organisation, med kompetenta och engagerade medarbetare och chefer. Här finns en kultur där vi är stolta över Aftonbladet, vår journalistik, vår digitala kraft och vår unika marknadsposition med närmare 3,5 miljoner dagliga läsare.

Lena K Samuelsson är en av Schibsteds mest erfarna redaktörer med över 20 år som publicist. Hon var nyhetschef och biträdande redaktionschef på Aftonbladet över ett decennium innan hon blev chefredaktör på SvD 2001 och ledde ett omfattande förändringsarbete. Efter tolv år gick hon vidare till Schibsteds internationella ledning, med ansvar för bland annat kommunikation, varumärke och samhällsansvar. Hon sitter också i Aftonbladets styrelse och i ledningen för Schibsteds nya mediedivision. Under de tre månader hon nu går in som tf publisher lämnar Lena K Samuelsson samtliga andra koncernuppdrag.

Raoul Grünthal:

– Sofia Olsson Olsén är sjukskriven och kommer att vara borta under en tid. Det får vi respektera. Då är det mitt uppdrag att säkra att Aftonbladet har ett tydligt ledarskap. Lena K Samuelsson är en erfaren redaktör och chef och har bevisad förmåga att leda i förändring. Det är en lösning som har stöd av Sofia Olsson Olsén som jag naturligtvis håller löpande kontakt med. Aftonbladet har en enorm kraft vilket visar sig i den särställning mediehuset har som svenska folkets främsta nyhetskälla online.