Därför kan två år med Trump bli åtta

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

På söndag är det två år sedan Donald Trump svor presidenteden och han är därmed halvvägs in i sin första mandatperiod. Mycket talar för att det blir en till – att Trump kommer att styra USA till 2025.

En kaotisk tid med provocerande utspel, ifrågasatt utrikespolitik och nedstängning av statsapparaten. Men också två år då USA:s ekonomi gått som tåget och landet inte gått in i fler krig eller utsatts för något större terrorattentat.

I ett splittrat USA görs såväl tumme upp som tumme ner för president Trumps tid i Vita huset. Men ett är säkert: Om motståndarpartiet Demokraterna inte skakar fram en riktigt vass presidentkandidat är utsikterna stora att han blir omvald 2020.

– Det är en gammal sanning att presidenter som försöker bli omvalda oftast lyckas, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

– Amerikaner tenderar att vilja behålla vad de har om de inte blir övertygade om att något stort är fel. Om ekonomin inte försämras drastiskt talar mycket till Trumps fördel.

Har hållit löften

Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire, är av samma åsikt. Han säger att amerikaner ofta låta sina presidenter styra i två mandatperioder. Men i Trumps fall bedömer han omvalschanserna till cirka 50 procent, eftersom man ännu inte vet vad den så kallade Rysslandsutredningen landar i. Dessutom har presidenten förlorat stöd från en viktig grupp: republikaner med högre utbildning i landets förorter.

– De är trötta på hans icke-presidentlika styre och irriterade på nedstängningen av statsapparaten, säger Kuehne på telefon till TT.

Den övriga väljarbasen däremot – som främst består av vita väljare på landsbygden, djupt kristna och grundlagsivrande Tea partyanhängare – är om möjligt mer lojal än någonsin.

Två år efter Donald Trumps dystopiska installationstal i regnet på Capitoliums trappa hyllar de presidenten som någon som hållit sina vallöften: En skatteomläggning är genomförd, USA:s Israelambassad är flyttad till Jerusalem, två mycket konservativa domare har tagit plats i Högsta domstolen och kampen för en gränsmur mot Mexiko pågår. Och USA har backat ur kärnenergiavtalet med Iran och Parisuppgörelsen om klimatet samt förhandlat om frihandelsavtalet Nafta.

En hård snöboll

Väljarbasen är Trumps kapital och säkerhet, det är den som skyddar honom mot riksrätt och att andra republikaner går emot honom när det gäller att öppna upp statsapparaten, enligt Dennis Goldford. Men, noterar han, Trump har inte ansträngt sig för att vidga basen eller sträcka ut handen bortom den.

– Hans bas av anhängare kan jämföras med en snöboll, den blir hårdare ju mer den kläms åt – men samtidigt krymper den sakta.

Stödet för Trump legat stadigt på över 40 procent det senaste året, i nuläget anser 41 procent att han gör ett bra jobb, enligt en sammanvägning av opinionsmätningar. Men Goldford säger, med hänvisning till forskning, att de riktigt hårdföra Trumpanhängarna utgör cirka 25 procent av väljarkåren. Och andelen kan komma att minska ytterligare på grund av handelskriget mot Kina, som bland annat påverkar USA:s sojabönodlares exportmöjligheter negativt.

Ingen utmanare?

Huruvida Trump går segrande ur valet 2020 beror också mycket på vem som utmanar honom. Varken Goldford eller Kuehne har ännu sett någon demokratisk aspirant som de tror kan besegra presidenten.

– Joe Biden har bäst chanser att vinna över Trump, men jag har svårt att se att Demokraterna nominerar honom som presidentkandidat. Partiet har rört sig alltför för mycket mot den politiska vänstern, säger Kuehne.

Det är inte heller sannolikt att någon partikamrat inom Republikanerna kan trumma upp så mycket stöd att han eller hon slår ut Trump i primärvalen.

Ytterligare en aspekt är Donald Trumps personlighet. Presidenten har redan samlat in över 100 miljoner dollar för sin återvalskampanj, men det är därmed inte skrivet i sten att han ställer upp.

– Hans välkända ego spelar stor roll. Om Trump skulle dra slutsatsen att han löper stor risk att förlora nästa presidentval kan han bestämma sig för att inte ställa upp. Då skulle det sannolikt heta att han redan åstadkommit allt han vill som president.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN