Shejk bygger ny strand - i Dubai

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2002-06-22

Konstgjorda öar ska ge 12 mil sandstrand

Vad gör man om man har slut på sandstrand?

Bygger en ny så klart.

I Dubai läggs just nu grunden till världens största projekt:

The Palm, två konstgjorda öar som ska ge 12 mil ny, fräsch sandstrand.

Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum tyckte att den åtta mil långa kustlinjen i Dubai var för kort.

Han bestämde sig för att bygga mer strand, mitt ute i havet, i form av två palmträd, knutna med fastlandet via 300 meter långa broar.

Byggarbetarna jobbar dag och natt med att lägga sten och sand på havsbottnen på 20 meters djup för att bilda formen av den första palmen.

Priset: 300 miljarder

80 miljoner kubikmeter sand och sten beräknas gå åt för att bygga öarna som blir de största konstgjorda öarna i världen, med en yta på sex gånger sex kilometer i diameter.

Än så länge kan man bara ana konturen av en halv palm under vattenytan, men när palmerna är klara ska de kunna ses från månen.

300 miljarder kronor beräknas projektet gå på, en struntsumma i det rika Dubai, ett av sju emirat i De Förenade Arabemiraterna.

Den första palmön erbjuder 2000 privata villor, belägna på de 17 palmbladen.

Varje villa har en privat strand, båtplats - samt pool.

På den första palmen planeras mellanösterns första marina park, med delfiner och späckhuggare. Här ska också palmernas centrum finnas, med restauranger, butiker, lägenheter, spa, biografer och ett 120 meter högt cafétorn.

P-hus på havsbotten

Parkerar gör man i ett jättelikt undervattensgarage, med fönster ut mot havsbottnen.

Mellan och över husen ska ett system av skytrains gå.

Dubai har på bara 30 år förvandlats från en liten fattig fiskeby till ett av världens tio rikaste länder. Hit vallfärdar affärsmän från hela världen och emiratet har utsetts till världens säkraste semestermål.

Nu när oljan snart är slut lever Dubai enbart på affärer och turism, och man hoppas att The Palm ska locka ännu fler turister till landet där ingenting tycks vara omöjligt.

Petra Holm

ANNONS