Rekryterar på darknet för terapi mot sexbrott

Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 2020-04-30 | Publicerad 2019-03-19

"Darknet är skuggsidan av internet, dit går man om man vill vara ifred och anonym. Det återstår att se om kulturen släpper in mig", säger forskaren och psykiatern Christoffer Rahm. Arkivbild.

Människor ska rekryteras från den krypterade delen av internet för att genomgå KBT-terapi. Syftet är att minska sexuell exploatering av barn, enligt en ny svensk studie.

– Det är lite riskabelt, säger psykiatrikern Christoffer Rahm som leder studien.

Studien vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset ska utvärdera ett sätt att hjälpa människor att sluta titta på och sprida sexuella övergrepp på barn på nätet.

Behandlingsmetoden som nu testas är en internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT). Rekrytering av studiedeltagare kommer att ske i forum på den krypterade delen av internet, mer känd som darknet, där delning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn är vanligt, säger Christoffer Rahm, psykiatriker och forskare vid institutionen för medicin på Karolinska institutet i Huddinge.

"Lite riskabelt"

Idén att gå via "internets mörka sida" fick han av en annan studie där han djupintervjuat personer och testat läkemedel. Intervjudeltagarna sade att det ofta dröjde 20–30 år innan man bestämmer sig för att söka hjälp, men om de hade fått upp ögonen för olika hjälpmetoder tidigare hade kanske deras beteenden kunnat avstyras.

Forskarna ska annonsera i forum på darknet och försöka få in personer över 18 år från hela världen.

– Vi skapar användarnamn i de här forumen där man byter bilder och filmer och tipsar om strömningstjänster. Jag berättar att jag är från KI och att jag testar den här terapimetoden, säger Rahm.

– Det är lite riskabelt. Darknet är skuggsidan av internet, dit går man om man vill vara ifred och anonym. Det återstår att se om kulturen släpper in mig.

Deltar anonymt

Han hoppas rekrytera uppemot 150 personer som sedan lottas för att antingen genomgå KBT eller så kallad psykologisk placebo, det vill säga en samtalskontakt utan aktiva psykoterapeutiska inslag. Personerna måste ha, som Christoffer Rahm beskriver det, ett pågående beteende och de kommer att vara anonyma.

– De får koppla upp sig med ett samtal med mig där jag pratar med dem anonymt.

Förhoppningen är att ta fram en vetenskapligt beprövad behandling som är säkerställt effektiv, som forskarna vet påverkar livskvaliteten positivt hos den som deltar. I det långa loppet är målet att minska spridningen och dokumentationen av sexuella övergrepp mot barn på nätet. Studien, som är planerad i samarbete med World Childhood Foundation och ECPAT Sverige, inleds nästa vecka och kommer att pågå i 18 månader.

– Så fort jag vet att den är effektiv och beprövad erbjuder jag det som en reguljär behandling, säger Christoffer Rahm.