Kofi Annan är död

Publicerad 2018-08-18

Kofi Annan har dött efter kort tids sjukdom, uppger FN:s migrationsorgan.

Den tidigare generalsekreteraren och fredspristagaren blev 80 år gammal.

– Jag beklagar verkligen och skickar de varmaste hälsningar till hans familj, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

I dag somnade Kofi Annan stilla in efter kort tids sjukdom. Han var FN:s generalsekreterare mellan åren 1997 och 2006.

”I  dag sörjer vi förlusten av en stor man, en ledare och en visionär: tidigare generalsekreteraren Kofi Annan, skriver FN:s migrationsorgan på Twitter.

”Ett liv väl levt. Ett liv värt att hylla.”

Today we mourn the loss of a great man, a leader, and a visionary: former @UN Secretary General @KofiAnnan. A lif…
https://t.co/5896rK3mie

Svenska hustrun Nane och deras barn Ama, Kojo och Nina fanns vid hans sida de sista dagarna, enligt ett pressmeddelande från FN och Kofi Annans stiftelse.

”När det var lidande eller nöd nådde han och berörde många människor med hans djupa medlidande och empati”, skriver familjen.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Annans bortgång:

– Jag beklagar verkligen och skickar de varmaste hälsningar till hans familj. Vi ska komma ihåg Kofi Annan som en stor internationell person, säger han till Aftonbladet.

– Jag minns honom som en väldigt engagerad internationalist som stått upp för mänskliga rättigheter och människovärdet, något han arbetade med in i det sista.

Gift med svenska

Kofi Annan var sedan 1984 gift med Nane Lagergren, som är systerdotter till Raoul Wallenberg. De träffades när båda arbetade för FN i Genève. De fick tre barn ihop.

Tillsammans med Nane upplevde han många sommardagar i Sverige. För 15 år sedan tog de över svärföräldrarnas sommarhus i Blekinge.

– Det är med sorg jag tar emot det här. Jag träffade honom så sent som i våras när han var på ett privatbesök i Sverige för att hälsa på sin svärmor och fira hennes 90-årsdag, säger Pierre Schori, diplomat och tidigare S-politiker.

– Han var ödmjuk och ibland dök han bara upp helt oannonserad, det var sån han var. Jag tänker på hans hustru Nane.

Paret reste mycket och tillsammans upplevde de New Yorks nattliv.

Men Kofi Annan gjorde avtryck i hela världen, främst för sitt kända fredsarbete.

Diplomaten från Ghana tilldelades 2001 tillsammans med FN Nobels fredspris för att deras arbete för världsfred.

”Kofi Annan var en ledande kraft för det goda. Det är med djupaste sorg jag hör om hans bortgång. På många sätt var Kofi Annan Förenta Nationerna”, skriver nuvarande FN-generalsekreteraren António Guterres.

2003 uppmanade han USA att inte invadera Irak utan ett stöd från FN, och ställde sig fortsatt kritisk mot den följande ockupationen.

I maj 2007 promoverades Kofi Annan till hedersdoktor till Carl von Linnés minne vid Uppsala universitet.

Fem år senare utsåg FN och Arabförbundet honom till deras särskilda sändebud i Syrien med uppdrag att få ett slut på inskränkningar på och brott mot mänskliga rättigheter.

Familjen ber genom ett pressmeddelande att få sörja i fred.

Hemlandet Ghana har utlyst en veckas landssorg.

– Ghanas flagga kommer att hissas på halv stång över hela landet och på Ghanas ambassader runt om i världen med start på måndag, skriver Ghanas president Nana Akufo-Addo på Twitter.