SJ slutar sälja lediga biljetter – på grund av värmen

Publicerad 2018-07-27

Nu är det säljstopp på tågbiljetter till helgens avgångar med X2000 – trots att det finns lediga platser kvar.

Orsaken är utslagna luftkonditioneringsanläggningar och ett 30-tal avgångar berörs.

– Tågen är beställda och byggda för att hantera svenskt klimat och nu har vi haft ett klimat som i princip inte har varit svenskt, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour.

Extremhettan fortsätter skapa problem för tågen i Sverige.

Nu har SJ beslutat att spärra biljetter till X2000-tågen – trots att det finns flera lediga platser kvar.

Säljstoppet gäller för helgens avgångar, lördag och söndag, och ett 30-tal avgångar berörs.

– Luftkonditioneringsanläggningarna är inte dimensionerade för den värme som är nu. En del luftkonditionering har slagits ut. Är det en vagn som slås ut vill vi ha ett antal platser kvar och flytta om resenärer till vagnar som har fungerande luftkonditionering, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour och fortsätter:

– Vi har satt in den expertis vi har på arbeta med aggregaten och vi jobbar på flera fronter för att säkra att det ska fungera så bra som möjligt nu i värmen.

”Fungerar i början av dagarna”

Att luftkonditioneringen havererar beror på torkan, berättar han.

– Det är en kombination av att det inte har regnat på länge, så det finns mycket pollen och damm som stänger igen våra filter. Sen gör värmen att anläggningarna belastas väldigt hårt. Det fungerar oftast i början av dagarna, men i slutet, efter många vändor mellan Malmö och Stockholm, eller Göteborg och Stockholm till exempel, orkar inte aggregaten med.

Varför är inte tågen bättre förberedda?

– För att det handlar om extrema temperaturer. Tågen är beställda och byggda för att hantera svenskt klimat och nu har vi haft ett klimat som i princip inte har varit svenskt. Men vi kommer naturligtvis behöva titta på hur vi kan ändra rutinerna utifrån den här typen av extremvärme.

Följ ämnen i artikeln