Löfven kallas till KU-förhör efter it-skandalen

Av: Anette Holmqvist, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven och Ann Linde, Anders Ygeman och Anna Johansson finns bland de 13 personer som kallas till förhör i KU efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Även Peter Hultqvist och Anna-Karin Hatt ska frågas ut.

– Statsministern kallas in eftersom han är högst ansvarig för regeringens arbete, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M).

Aftonbladets källor bekräftar att statsministern är en sammanlagt 13 personer som kommer att kallas till förhör i KU, konstitutionsutskottet.

Löfven ska höras i samband med den årliga utfrågningen av statsministern, som sker i slutet av april eller början av maj.

– Statsministern frågas alltid ut vid riksdagsårets slut. Han lär där få frågor både om Transportstyrelsen, men troligen också om annat, säger en KU-källa.

Andreas Norlén som är ordförande i KU menar att det är viktigt att kalla Stefan Löfven, eftersom han är högst ansvarig för regeringens arbete.

– Det är väldigt viktigt att klarlägga när regeringen fick information, hur regeringen agerade och vilket ansvar som regeringen har tagit för att hantera den här väldigt allvarliga säkerhetskrisen, säger Norlén.

Ygeman och Linde

Beslutet om vilka som kallas till förhör i och med KU:s granskning av hur it-skandalen hanterats togs under ett utskottsmöte på torsdagen. Ledamöterna var eniga bakom beslutet att i första läget kalla 13 personer.

Bland de som kommer att förhöras finns handelsminister Ann Linde (S), som dock kallas som tidigare statssekreterare och därmed väntas frågas ut redan i mars då tjänstemännen ska kallas.

Vid samma tillfälle ska även sparkade generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, kallas, liksom Löfvens tidigare statssekreterare Emma Lennartsson. Dessutom en rad personer med kopplingar till Transportstyrelsen.

Även tidigare inrikesminister Anders Ygeman, förra infrastrukturminister Anna Johansson och hennes dåvarande statssekreterare Erik Bromander, kommer att få svara på KU:s frågor.

Försvarsminister Peter Hultqvist kommer också att frågas ut av KU, liksom Anna-Karin Hatt (C), som var ansvarig för it-frågor i Fredrik Reinfeldts Alliansregering.

Elmsäter-Svärd får svara

I KU finns också en diskussion om huruvida även förra justitieministern, moderaten Beatrice Ask, ska förhöras. Där finns dock inget beslut fattat ännu.

Skriftliga frågor kommer dessutom att ställas till bland annat förra M-ministern Catharina Elmsäter-Svärd, som var ansvarig för infrastrukturfrågorna och därmed också Transportstyrelsen i Alliansregeringen.

Även Mattias Landgren, som arbetade som statssekreterare hos Anna Johansson och nu arbetar med Tomas Eneroth, kommer att få svara skriftligen.

Det var i höstas som KU började granska regeringens agerande efter de avslöjanden som gjorts under sommaren om hur it-upphandlingen på Transportstyrelsen inneburit stora säkerhetsrisker, bland annat för det svenska försvaret.

Publicerad:

LÄS VIDARE