Över 780 000 euro har samlats till grekerna

Publicerad 2015-07-01

Av 46 000 människor på tre dagar

Londonbon Thom Feeney hoppas på nio dagar lyckas med det Grekland inte lyckas med hittills. Att samla in 1,6 miljarder euro för att rädda landet från en ekonomisk störtdykning.

För tre dagar sedan startade Thom Feeney sin egen grekiska nödlånsfond på crowdfundingsidan Indiegogo. Med drygt 46 000 personers hjälp har han lyckats samla in över 780 000 euro och siffran tickar snabbt på. Målet är att på nio dagar samla in de 1,6 miljarderna, cirka 15 miljarder svenska kronor. Omöjligt kan tyckas. Men under Greklands ödestimmar mellan tisdag och onsdag när den grekiska regeringen misslyckades med att betala av sitt lån till Internationella valutafonden (IMF) skänkte människor över 500 000 euro till Greek bailout fund på Indiegogo.

Får vykort på Tsipras

Den som skänker en peng får också en belöning av Thom Feeney, i sann crowdfunding-anda. För tre euro får du ett vykort med Greklands premiärminister Alexis Tsipras som motiv. Den som skänker en miljon euro får tacksamhet från europas invånare och särskilt grekiska medborgare lovar Feeney. Men tre euro räcker enligt Thom Feeney:

"Europeiska unionen är hem till 503 miljoner människor, om vi alla bara kan lägga några euro så kan vi styra upp Grekland och förhoppningsvis på dem på spåret snart. Enkelt."

Om målsumman nås lovar Feeney att alla pengar går till Grekland, antingen genom regeringen eller på andra sätt. Annars kommer pengarna betalas tillbaka till dem som skänkt.

Skoförsäljare från York

Efter att ha fått många frågor av media har han gjort en intervju med sig själv på insamlingsidan där han säger att projektet inte är ett skämt utan är ett seriöst försök att hjälpa Grekland.

"Jag hoppas verkligen att kampanjen kommer nå sitt mål, det blir en seger för folkets makt", skriver han. 

Thom Feeney säger sig vara en 29-årig skoförsäljare från York som normalt inte engagerar sig i grekisk politik. Initiativet till insamling tog han för att han är trött på europeiska politiker som spänner musklerna och diskuterar om de kan hjälpa Grekland eller inte. Några europeiska toppledare har han inte varit i kontakt med ännu:

" Men jag har hört ett rykte från en journalist att herr Tsipras vill höras."

Även på andra crowfundingsajter har det startats kampanjer för att hjälpa Grekland. På Kickstarter finns "No Grexit: Zuckerberg Must to Bail out Greece!". Skaparen gör t-shirtar till givare som uppmanar Facebook-grundarden Mark Zuckerberg att köpa ut Grekland ur krisen. Än så länge har ingen köpt en tröja.

Följ ämnen i artikeln