SDU:s Tobias Andersson är övertygad: "SD klipper banden"

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Jessica Ohlson är SDU:s nya ordförande.

Nu är det klart: Jessica Ohlson blir ny ordförande i SDU.

Hon fick 44 av 85 röster.

Tobias Andersson i SDU är övertygad om att SD kommer bryta samarbetet med ungdomspartiet.

– Jag tycker det är väldigt beklagligt att vi förlorade, att många gått så långt och röstat emot moderpartiet, säger han till Aftonbladet.

Sedan flera år ligger Sverigedemokraternas partiledning i konflikt med ungdomsförbundet SDU. Konflikten trappades upp i våras och ledde till att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne uteslöts från partiet.

Nu är det klart att Jessica Ohlson tar över ordförandeposten för SDU. Det innebär också att moderpartiet SD kan klippa bandet med SDU.

– Jag kommer sätta mig ner med partiet och diskutera vår gemensamma framtid. Min inställning är klar, SDU och SD ska ha ett bra samarbete, skriver Jessica Ohlson i ett sms.

"Bandet kommer klippas"

Däremot är hennes motståndare, Tobias Andersson, övertygad om att samarbetet kommer att brytas.

– Jag är fullt övertygad om att bandet med ungdomsförbundet kommer att klippas, säger han.

Beslutet om ungdomsförbundet ska uteslutas kan endast tas under SD:s landsdagar. Stadgarna ändras om minst tre fjärdedelar eller två tredjedelar av ombuden på landsdagarna vill det.

Men Tobias Andersson är "fullt övertygad" om att samarbetet kan brytas innan landsdagarna.

– Är det så att det bildas ett nytt konkurrerande parti som blir ett mer extremistiskt parti så är det bara positivt, då slipper vi ha dem i vårt.

"En tydlig signal"

I en intervju i partitidningen SD-Kuriren för en månad sedan hotade Jimmie Åkesson att bryta med SDU om Jessica Ohlson skulle få ordförandeposten. Enligt Åkesson skulle det vara en "tydlig signal".

– Då blir den logiska följden att partiet måste fundera över hur ungdomsverksamheten ska bedrivas i framtiden, säger han till tidningen och jämför med hur Socialdemokraterna bröt med sitt ungdomsförbund 1917.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors är det väldigt ovanligt att moderparti bryter med ungdomspartiet.

– Det är väldigt uppseendeväckande. Partierna brukar kunna leva med att ungdomspartierna är i blåsväder, men det här tyder på en riktigt stark spänning mellan dem, säger han.

Specifikt för SD och SDU är enligt honom att ungdomsförbundet har en starkare nationalistisk grundhållning medan moderpartiet försöker utveckla sig till att ha kvar det nationella dragen, men vill betona det socialkonservativa mera.

– De har inte ens samma mål och då blir det betydligt jobbigare att överbygga det.

Bara skett en gång tidigare

■ ■ Det har bara hänt en gång tidigare att ett svenskt riksdagsparti har brutit med sitt ungdomsförbund. Det hände när Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SDU), efter att ha röstat bort Per Albin Hansson från ordförandeposten, radikaliserades tillsammans med en intern revolutionär vänsteropposition i Socialdemokraterna.

■ ■ På S-kongressen 1917 uteslöts SDU efter att partiledaren Hjalmar Branting ställt ungdomsförbundet inför ett ultimatum och krävt en lojalitetsförklaring till partiet – "enighetsresolutionen", även kallad "munkorgsstadgan".

■ ■ Utbrytarna bildade i stället Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, senare Sverige kommunistiska parti (SKP) – dagens Vänsterpartiet.

1917 bildades också dagens S-ungdomsförbund, SSU.

Källa: Socialdemokraterna / Vänsterpartiet / Nationalencyklopedin

Publicerad:

LÄS VIDARE