Frikänns från bröstkuppen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Aktivisten Jenny Wenhammar.

NYHETER

Femenaktivisten Jenny Wenhammar, som visade brösten mot islamfientliga organisationen Pegida, frias i Malmö tingsrätt från anklagelserna om förargelseväckande beteende.

Tingsrätten resonerar att rättstillämpningen ska vara återhållsam när det handlar om en opinionsyttring, även om den sker på ett udda sätt. Det kan antas att hennes budskap väckte förargelse hos Pegidas anhängare, men enligt domen är det tveksamt om det hade särskilt mycket att göra med att hon visade brösten.

Under Pegidas manifestation klättrade Jenny Wenhammar upp på ett kravallstaket och kastade blommor mot talarna utan att ha några kläder på överkroppen. Händelsen polisanmäldes och Wenhammar kallades till rättegång förra veckan.

– Jag har gjort flera aktioner tidigare för Femen i Malmö. Vi är topless för att vi använder våra kroppar som politiskt verktyg. När vi vill vara tilltalande och sexuella är det vårt eget val. Och när vi vill använda våra kroppar politiskt så gör vi det, sade hon under tingsrättsförhandlingen.

Wenhammar är tidigare dömd för både olaga intrång och förargelseväckande beteende efter aktioner på Stockholms moské och ryska ambassaden.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN