Trump utser Brett Kavanaugh till ny HD-domare

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter dagar av spekulationer meddelade Donald Trump sin kandidat som ny domare i USA:s högsta domstol.

Klockan 03, svensk tid, kom beskedet i direktsänd tv från Vita huset:

Trump väljer Brett Kavanaugh, 53 – en konservativ domare med täta band till förre presidenten George W Bush.

1 av 4 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump höll sin vana trogen nationen på halster och meddelade sitt beslut i direktsänd tv på bästa sändningstid, klockan 21 på den amerikanska östkusten:

Brett Kavanaugh, 53, utses till kandidat som ny domare USA:s högsta domstol.

– Det är min ära och mitt privilegium att meddela att jag valt domare Brett Kavanaugh till USA:s högsta domstol. Han är en briljant jurist, en domarnas domare, sa Trump inifrån ”East room” i Vita huset.

Brett Kavanaugh tackade Trump när han presenterades på podiet tillsammans med sin fru och sina två döttrar:

– Mr President, jag är tacksam och ödmjuk över förtroendet.

Brett Kavanaugh har jobbat för Bush

Brett Kavanaugh har tidigare jobbat som rådgivare i Vita huset till president George W Bush och representerade även Bush under röstomräkningen i Florida i presidentvalet 2000.

Han har även jobbat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton och var med och skrev rapporten 1998 där utredaren krävde att Clinton skulle ställas inför riksrätt för att ha ljugit om sin affär med Monica Lewinsky.

Han är federal domare vid appellationsdomstolen i Washington DC, en post han nominerades till av Bush 2003 men kunde tillträda först tre år senare efter långdragna förhandlingar mellan republikanska och demokratiska senatorer.

Enligt brittiska The Independent har de flesta av Kavanaughs 280 avgöranden i appellationsdomstolen en tydligt konservativ prägel.

Förra året beslutade han att en gravid tonårsflicka som hölls i förvar av immigrationsmyndigheterna skulle förhindras att få göra abort. Domen ändrades senare när domstolen sammanträdde med full styrka vilket fick Kavanaugh att påstå att beslutet skulle ge minderåriga invandrare rätten till ”omedelbar abort på beställning”.

Brett Kavanaugh har, enligt Independents genomgång, även flera gånger försökt stoppa regeringen Obamas miljölagar och sagt att han vill upphäva förbudet mot halvautomatiska gevär i Washington DC.

Kavanaugh är Trumps andra domarval

Brett Kavanaugh är den andra av högsta domstolens nio domare som tillsätts av Trump – i februari 2017 utnämnde han Neil Gorsuch.

Kavanaugh ersätter Anthony Kennedy, 81, som går i pension sista juli och som länge varit vågmästare i USA:s högsta domstol. Han har suttit i HD i mer än fyra årtionden och har beskrivits som en mittenledamot trots att han är mer konservativ än liberal. 1992 röstade han för att aborträtten ska upprätthållas och 2015 för att samkönade äktenskap ska bli lagliga.

Med Brett Kavanaugh får domstolen nu en tydlig konservativ övervikt, vilket bland annat fått USA:s abortmotståndare att vädra morgonluft i hopp om att lagen om nationell aborträtt från 1973 ska rivas upp.

När Trump meddelade sin nominering under tisdagsmorgonen, svensk tid, demonstrerade både abortförespråkare och abortmotståndare utanför högsta domstolen, enligt CNN.

Det är dock inte givet att Trump får igenom sin kandidat i senaten.

Republikanerna har en knapp majoritet med 51 av de 100 platserna, men republikanen John McCain från Arizona har varit en av Trumps hårdaste kritiker och dessutom frånvarande hela året på grund av hjärncancer.

Dessutom pekas två andra mittenorienterade republikaner ut som möjligen vacklande: Susan Collins och Lisa Murkowski från Maine respektive Alaska är båda för abort.

Trump och republikanerna hoppas att den nya domaren är på plats i god tid före mellanårsvalet 6 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE