Kvinna gav dödsdos till sin bror: ”Om man vill bli en ängel”

Åtalas för mord – nu inleds rättegången

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-17

Han hölls inlåst i ett hus i skogen i sex år – i ett kalt rum utan en riktig säng.

När 28-åringen med psykisk funktionsnedsättning fick flytta hem till sin syster såg livet ut att ta en ny vändning.

Men den 10 november hittades han död i sin säng efter att systern misstänks ha gett honom en dödlig dos medicin och sagt att han skulle få bli en ängel.

Strax efter klockan åtta på morgonen den 10 november i fjol ringde en 48-årig kvinna till SOS.

Hon sa att hennes 28-årige bror, en ung man med lindrig funktionsnedsättning, svår autism och självskadebeteende, låg kall och död i sin säng i det lilla huset utanför Gislaved.

– Skulle du kunna bara placera dina knogar mitt på hans bröstkorg och gnugga väldigt hårt? frågar SOS-personalen.

– Jag vet att han är död, säger systern.

Meningsskiftet går att läsa i förundersökningen från den mordutredning som sedan inleddes.

Brodern fick ofta sina mediciner i en rosa platskopp.

Ställde fram tabletter

Utredningen kring det misstänkta mordet i Gislaved visar på två olika versioner av vad som hänt.

Å ena sidan finns systern som menar att hennes bror mådde mycket dåligt och att han ville dö. Att hon ställde fram ett stort antal tabletter till honom för att hjälpa honom att avsluta sitt lidande och att han visste att det var det hon gjorde.

– Jag tror faktiskt att han förstår det. Jag förstår definitivt vad som kan hända, säger systern i förhör.

Och det är?

– Att han somnar in smärtfritt, utan ångest. Han var ju helt förstörd.

Å andra sidan finns anhöriga som menar att systern var ”manipulativ” och en ”rättshaverist”. Och att 28-åringen, vars mentala ålder tros ha varit nio år, inte visste att den cocktail av smärtstillande och ångestdämpande som han tog, skulle göra att han aldrig vaknade igen.

Rättegången inleddes på onsdagen i Jönköpings tingsrätt och nu ska flera svåra frågor avgöras: handlar detta om ett mord eller om en syster som följde sin sjuke brors vilja?

– Åtalet baseras på det som framkommit under utredningen, vilket starkt indikerar att målsäganden inte samtyckt till att dö och att han inte haft förmågan att förstå att han skulle dö i det aktuella fallet, säger kammaråklagare Maria Lundberg som i övrigt inte vill uttala sig innan rättegång om tänkbara motiv som systern kan ha haft.

Verandan till broderns hus. Räckena är vadderade för hans säkerhet.

Larmade om inlåsning

Den 28-årige mannen som nu är död hade ett på många sätt jobbigt liv.

Redan som liten diagnostiserades han med en lindrig till måttlig psykisk funktionsnedsättning och med svår autism. För några år sedan blev hans liv föremål för en tv-granskning efter att hans syster larmat om hans situation.

Kommunen där han bodde hade då ordnat ett eget LSS-boende för honom i skogen för att kunna tillgodose hans stora behov av vård och tillsyn.

Men systern och andra anhöriga larmade om att det snarare handlade om inlåsning under svåra former.

Brodern förlorade tänder, troligtvis genom att gnaga på fönsterkarmar. Han hölls inlåst en stor del av tiden där han kameraövervakades, han fick knappt ta emot besök och det som skulle bli en ny framtid för honom blev snarare ett fängelse visade granskningen.

– Han kunde vara inlåst i flera timmar. Han var inlåst hela nätterna, berättade då en tidigare anställd.

Justitieombudsmannen drog vid ett oanmält besök på boendet slutsatsen att 28-åringen hade varit frihetsberövad utan lagstöd under flera år och riktade allvarlig kritik mot kommunen.

Några av tabletterna man fann i sovrummet.

Nekar till mord

2020 fick 28-åringen flytta till ett hus på sin systers tomt. Systern var noga med att det var en tillfällig placering, inte varaktig, och några månader innan broderns död ansökte broderns förvaltare om en ny, särskilt anpassad bostad för brodern, något som kammarrätten avslog.

Systern har i förhör berättat att hon älskade sin bror men att hon var slutkörd. Tiden innan hans död hade flera incidenter inträffat där han skadat sina assistenter och sig själv.

– Jag kände att när vi tog honom så fick han ett liv, att vi skulle ge honom ett liv, där han fick välja själv. Det har ju varit kantat av svårigheter. Men jag som människa har varit helt slut. Jag har varit både arbetsledare, syster och anhörig.

Strax innan brodern hittades död hade familjen fått veta att han skulle få ett nytt boende men systern uppfattade det nya boendet som att allt skulle bli som förut, att brodern skulle låsas in igen och må ännu sämre.

Hon beskriver i förhör hur hon kände att inte bara samhället svikit brodern, utan även hon själv. Kvällen för det misstänkta mordet ställde hon in en mugg med ett stort antal tabletter Tramadol och bensodiazepiner vid hans säng.

– Jag ställde dem vid bordet och sen så ger jag det. ”Om man vill bli en ängel så kan man ta det”, säger jag och han tar det, säger hon i förhör.

På morgonen hittade hon honom död.

Systern medger att hon gav brodern den dödliga dosen men nekar till mord. Hon menar att hon på sin höjd assisterat ett självmord.

– Jag står upp för det jag gjort. Jag har hjälpt honom, det är det jag gjort, säger hon.

Rättegången avslutas den 18 februari.