Pastorn om gaypar: ”Så lever du inte i församlingen”

Fick vision om att starta kristna friskolan – har jämfört homosexualitet med alkoholism och förbjudit Harry Potter

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-01

Kristna Immanuelskolans ledning slår ifrån sig kritiken om att stökiga elever har fått handpåläggning. De känner inte heller till att hbtq-personer har kränkts av lärare.

Men kyrkan som driver skolan är kritisk till homoäktenskap – och den som lever i en gayrelation är inte välkommen i församlingstoppen.

– Det är ungefär som att du kan inte sitta med frimärksklubben i en fotbollsklubb, då har du ju fotbollen, säger Immanuelskyrkans pastor Camilla Idén.

Ett femtontal personer, före detta elever, personal och föräldrar har vittnat om missförhållanden på den kristna friskolan i Borlänge, som drivs av frikyrkoförsamlingen Immanuel. Tidigare eleven Sandra berättar till exempel om hur hon utsattes för handpåläggning då hon ansågs ”stökig”: ”Då la de händerna på mig, alla lärare” säger hon.

Och enligt en av regionens familjeterapeuter har skolpedagoger sagt till unga som uttryckt att de har en normbrytande sexualitet att ”ditt liv kommer att bli dåligt”.

Men både skolans rektor och ordföranden i stiftelsen som driver skolan ställer sig frågande till anklagelserna om att hbtq-personer blivit nedvärderade.

– Förlåt, men jag blir lite förvånad, säger stiftelsens ordförande Camilla Idén, som även är pastor i församlingen Immanuel.

– Vi kan ju tänka att det där känner vi inte igen, men har man upplevt det så är det ju verklighet för den. Det kan man inte nonchalera. I församlingen, där ser vi det som Guds ord säger. Men där skulle det inte vara någon skillnad om du lever homosexuellt med en man, eller om du lever samboförhållande. Det är ju samma sak, så lever du inte om du är i församlingen, säger hon.

Är kritisk till homoäktenskap

Hon förtydligar sedan på telefon att församlingen kan umgås med en homo- eller bisexuell person, men att de som arbetar i kyrkan och är medlemmar i församlingsledningen följer sin tolkning av Bibeln, som enligt dem inte tillåter att man lever i samkönade relationer.

Varför kan inte de som är medlemmar i församlingen leva homosexuellt?

– Det är ingen som gör det. Jag skulle inte välja att leva så. Men jag har inte rätt att döma någon eller bestämma hur andra ska leva.

Ni som är i församlingsledningen, tycker ni inte heller att en man kan vara gift med en annan man?

– För oss står ordet äktenskap för något som Gud har instiftat för kvinna och man, för att de ska skaffa barn, det är vad det står i Bibeln. Sen får de kalla det för vad de vill, och jag tror ändå man kan lova varandra trofasthet. Men det är samma sak som att jag skulle önska att Kina ligger i Europa, men jag får inte hit Kina i alla fall för det ligger i Asien. Hur kränkt jag än blir av det så ligger det där borta, säger pastorn Camilla Idén.

Pastor Camilla Idén, även ordförande i stiftelsen som driver skolan och rektor Kerstin Carlsson Kerstell menar att de är noga med att hålla skola och kyrka isär: ”Handpåläggning har vi faktiskt pratat om att det gör man inte, då är det inte skola längre” säger rektorn.

Harry Potter bannlyst på skolan

Men tittar man i arkivet så har Immanuelskolan varit i blåsväder kring frågan förut. För runt 15 år sedan blev pastorn som skolans huvudman hårt kritiserad av dåvarande HomO, idag Diskrimineringsbombudsmannen (DO), efter att ha jämfört homosexualitet med alkoholism – en åkomma som går att bota: ”Jag har sett många som blivit fria eller lösta från det”, sa hon 2005 till Dalarnas tidningar.

Idag säger hon om citatet:

– Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag inget minne av att ha uttryckt mig på det sättet. Jag kan inte hundra säga att jag har haft den åsikten. Däremot kan jag ha återgett vad någon har sagt som levt så själv. Jag vet att det finns många som har levt så själva som säger att de upplever det på det sättet.

Immanuelskolan har även kritiserats tidigare för att ha förbjudit barn att läsa Harry Potter, som av skolledningen ansetts ”ha närhet till satanism”. Det visar sig att Harry Potter är bannlyst på skolans område än i dag.

– Böckerna innehåller ju drogrecept, därför vill vi inte att man ska läsa böckerna på skolan, säger Camilla Idén.

Rektorn Kerstin Carlsson Kerstell beklagar om unga som är bi- eller homosexuella inte upplevt att de fått stöd från Immanuelskolan: ”Jag skulle hemskt gärna vilja att de kom till oss och talade om det i stället, så vi fick möta deras bekymmer, säger hon.

Idén om att starta Immanuelskolan fick hon från en pingstpastor, som i en dröm hade en vision om en kristen friskola i Borlänge där alla barn, fattiga som rika, var välkomna. Camilla Idén säger att församlingen och skolan i dag hålls åtskilda. Men samtliga personer i stiftelsen som driver skolan har också centrala roller i församlingen Immanuel. Immanuelskolans rektor sitter till exempel både i stiftelsens styrelsen och i församlingsledningen, samt har varit ansvarig för kyrkans ungdomsverksamhet. Även andra anställda är medlemmar i församlingen.

Församlingen Immanuel har dessutom gett ekonomiska lån till skolan. Skolan och förskolan marknadsförs på församlingens hemsida – i alla fall fram tills två dygn innan Aftonbladets publicering, då informationen plötsligt togs bort.

Handpåläggning ”ett sätt att visa omtanke”

Men enligt ledningen är det inte tillåtet med ritualer som handpåläggning på skolan, eller för personal att be tillsammans med elever på raster. Däremot har bön förekommit i den kristna skolgruppen och där har elever som bett om förbön också kunnat få det, enligt rektorn.

”Att lägga händerna på någon man ber för är ett sätt att visa omtanke och uppmuntran” förklarar rektorn om handpåläggning i ett mail till Aftonbladet.

Vid ett tillfälle har det även hänt att en elev bett om att få bli frälst på skolan, enligt skolledningen.

– Det var första året det hände en gång, på skolgården, och då lärde vi oss fort, det gör vi inte. Sen sa jag det, inte en gång till. Då får de faktiskt gå till församlingarna, säger Camilla Idén.

Pastorn, som tidigare varit kommunpolitiker för Moderaterna och bland annat tagit ställning mot bygget av ett Islamiskt center i Borlänge, menar att hennes egen roll på skolan enbart handlar om ledningsfrågor, och inte om det dagliga skolarbetet.

– Fast åker jag förbi skolan och ser att det står någon i ett hörn, då ringer jag rektorn. Jag gillar inte att det står någon ensam, men det är för att jag själv gått igenom det och varit mobbad, säger Camilla Idén.

Immanuelskyrkan säger sig  stå fria från övriga samfund, men har haft kontakt med både Pingströrelsen och Metodistkyrkan. I skolledningen är alla personer troende kristna och medlemmar i olika frikyrkoförsamlingar. Enligt elever vi har pratat med ska även skrifter från Livets ord förekommit i kyrkan.

Policy mot tröjor som glorifierar död

Skolans kristna profil innebär att man har en lektion kristendomsundervisning i veckan och daglig morgonbön, där man enligt pastorn välsignar Sverige, de styrande och familjen. Det är förbjudet att bära tröjtryck som enligt skolans policy ”glorifierar skräck, våld, blod, död”. Dödskallar ”som ser ut som kranium” är tillåtet, enligt rektorn, men inte liemannen.

– Det vi också försöker få dem att veta är att mycket av Sveriges lag är grundat på kristendomen, de tio gudsbuden. Det är sen väckelsen på 30-talet, säger Camilla Idén.

Morgonbönen är enligt skolan frivillig, även för lärare. Men tidigare elever som Aftonbladet pratat med menar att det finns ett grupptryck kring att delta. Eller att vara med på bönesamlingar i ”kristna rummet” – i dag omdöpt till ”kompisrummet” enligt rektorn, som menar att det bara handlar om ett vanligt grupprum som tidigare ibland använts av den kristna skolgruppen.

Fick höra att abort gör ont

Ett stort antal personer som Aftonbladet pratat med återger situationer där den kristna religionen tagit plats i undervisningen. En pojke berättar hur han blev utslängd från lektionen när han ifrågasatte Bibeln och att Gud skapat människan. Nuvarande och tidigare elever menar att de aldrig fått lära sig något om andra religioner än kristendomen. En före detta anställd menar att hen ombads att hoppa över delar av historieboken om asatro.

– Jag satt med en elev och läste om vikingatiden. Då sa en annan lärare, nej det kapitlet hoppar vi över. När vi ifrågasatte om det inte ingick i läroplanen fick vi höra: nej, det ska inte vara med, berättar personen.

Elever ska också enligt en källa fått höra från en tidigare anställd församlingsmedlem att abort är fel och gör ont på kvinnor, då mamma och foster påståtts dela nervsystem. Enligt rektorn nekar dock den berörda personen till att ha uttryckt sig så.

Rektor Kerstin Carlsson Kerstell och pastorn Camilla Idén nekar till kritiken att personal ber för barn med problem: ”Vi har ju rutiner kring detta. När det gäller bön så kan det finns samlingar där det är öppet för den som vill be”.

Pastorn Camilla Idén har tidigare uttalat sig kritiskt mot aborter, men menar att det inte är något som lärs ut på skolan.

– Jag tycker inte om att man kan göra abort för långt fram, säger hon.

– Man får inte alltid stödet i det val man själv vill göra. I dag är det ju många som luras till att göra abort, på ungdomsmottagningen till exempel.

Nekar till sekt-kritiken: ”Har inga hemligheter”

Familjeterapeuten Ingela Lissgård på region Dalarnas samtalsmottagning för barn och unga i Borlänge, har bland annat reagerat på att elever inte fått ledigt från lektionerna för att kunna få gå på sin terapi.

Men Immanuelskolans ledning nekar bestämt till att det förekommit.

– Skojar du med mig? Det har jag aldrig varit med om någonsin. De får ledigt för att gå på ungdomsmottagningen, till BUP, psykolog, läkare. Det är giltig frånvaro, det är inget snack, säger rektorn Kerstin Carlsson Kerstell.

Idag driver stiftelsen förutom grundskolan även en förskola och ett fritidshem. Delar av skolgården är för tillfället närmast en byggarbetsplats efter att man upptäckt mögel i en tillbyggnad.

Att skolan skulle ha förnekat att det förekommer mobbing, diagnoser eller psykiska problem bland elever är också något rektorn bestämt tar avstånd ifrån. Hon menar att de aldrig blivit kontaktade av samtalsmottagningen för att diskutera mobbingärenden.

– Jag känner inte igen den bilden alls. Jag tycker att det är jättetragiskt om någon elev skulle ha känt sig mobbad på den här skolan och inte blivit lyssnad på, då har vi misslyckats, för det strider mot allt vi står för. Sen kan det ju vara så ibland att man som förälder och skola har olika syn på svårigheter hos en elev, säger rektorn.

Många vi pratat med använder ordet ”sektliknande” om skolan?

– Då frågar jag, vad är en sekt? Det är ju att du är instängd, du inte kan titta in i vad som händer, att det är som en mur runt om. Jag tror faktiskt att vi kör tvärtom. Vi har liksom inga hemligheter för oss. Om du kommer hit då ser du vardagen här, säger pastorn Camilla Idén.

Denna dag får vi dock inte se något alls av skolan, förutom mötesrummet där intervjun äger rum. Rektorn visar i stället resultaten från en enkät som hon mejlat ut till vårdnadshavarna inför Aftonbladets besök. I enkäten ställs frågor som ”Upplever du att det förekommer en tystnadskultur på skolan?”. Över 90 procent har svarat nej. Enligt rektorn ett bevis på att kritiken inte kan stämma. Fem föräldrar har svarat ja på frågan om deras barn uppmanats att be mer till Gud i skolan.

Camilla Idén menar att det tvärtom är högt i tak, och att man har respekt för både troende och icke-troende.

– Vi har barn som grät sig till sömns och mådde dåligt på skolor där de gick tidigare. Men så kommer de hit och är bara lyckliga.