Sievjerodonetsk har fallit – nu väntar strider om grannstaden

Publicerad 2022-06-26

Bild tagen tidigare i juni i staden.

Efter veckor av intensiva strider har Sievjerodonetsk i östra Ukraina fallit.

Nästa mål för Ryssland är att omringa och inta grannstaden Lysytjank.

– Man har i princip skjutit bort Sievjerodonetsk, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

På fredagen beordrades de ukrainska soldaterna att retirera från Sievjerodonetsk efter veckor av hårda strider och frenetisk rysk beskjutning.

På lördagen föll staden i ryska händer. Även den närliggande staden Borivske ska vara under rysk kontroll.

”Staden är helt ockuperad” meddelar Oleksandr Strjuk, borgmästare i Sievjerodonetsk, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt lokala myndigheter är 90 procent av infrastrukturen i staden skadad eller totalförstörd.

– Man har i princip skjutit bort Sievjerodonetsk. Efter överraskande lång tid har man lyckats bryta det ukrainska motståndet genom övermäktig eldkraft, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Evakuering från Azotverket

Många har flytt staden, hur många som är kvar är okänt. Ett stort antal civila har tagit skydd i bunkrar under kemifabriken Azotverket.

Strjuk uppger att en evakuering från Azotverket har inletts.

– Det här människorna har tillbringat nästan tre månader av sina liv i källare och i skyddsrum. Det är tufft emotionellt och fysiskt, sade han och tillade att de kommer att behöva medicinsk och psykologisk hjälp, säger Strjuk enligt TT.

Från rysk sida uppges att 800 personer har evakuerats.

Igor Konashenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, kallade erövringen av Sievjerodonetsk och Borivske för ”ett resultat av framgångsrika offensiva operationer”.

Konashenkov nämnde också Azotverket men sa ingenting om vad som kommer att hända med de civila som evakueras, skriver The Guardian.

Joakim Paasikivi.

Ryssland vill omringa grannstaden

Efter Sievjerodonetsk väntas den ryska krigsmakten – som nu kontrollerar 95 procent av regionen Luhansk – sätta fokus på grannstaden Lysytjank.

– Det är den sista biten av Luhansk, så det är rimligt att anta att det är ett ryskt krigsmål att ta även Lysytjank, säger Joakim Paasikivi.

Ryssland har lyckats skära av av Lysytjank från flera riktningar med målet att omringa staden. Enligt tankesmedjan ISW kämpar ukrainarna på för att trötta ut de ryska styrkorna.

Överstelöjtnant Paasikivi instämmer.

– Planen är att man strider tills det blir för kostsamt. Då backar man till nästa förberedda försvarsställning. Det är en klassisk taktik.

Konsekvensen blir stora förluster på båda sidor, säger Paasikivi.

– I och med att Ukraina slåss för sitt eget land är man uppenbarligen beredd att ta förlusterna för, vad jag tror, att skapa tid för sina andra förband att mobiliseras och utrustas.

Lyckas ryssarna däremot ta Lysytjank är en framryckning mot Slovjansk och Kramatorsk möjliga mål. Men den ryska framryckningen i Donbass går mycket långsamt. Dessutom kvarstår problemen med att ersätta förluster och en låg stridsmoral.

Kommande strider i Donbass kommer att stå mellan trötta styrkor på båda sidor, enligt Paasikivi.