Tullverket varnar för vapenflöde efter talibanernas intåg

Publicerad 2021-08-20

När amerikanerna lämnade Afghanistan tvingades de lämna mängder av vapen efter sig.

En stor del av vapnen befaras hamna på svarta marknaden – och Tullverket varnar nu för att de i förlängningen kan nå bland annat Sverige.

– Det finns en risk, säger Daniel Piludu, chef för tullens underrättelsesektikon i östra Sverige.

Samtidigt som talibanerna intog stad efter stad i Afghanistan började bilderna från vapendepåer dyka upp i deras propagandakanaler på sociala medier.

På bilderna syns mängder av militära vapen som talibanerna radat upp i stora högar.

Talibaner patrullerar gatorna i Kabul.

Politico skriver att det handlar om amerikanska vapen till värden av flera miljarder dollar som talibanerna kommit över, allt från handeldvapen till mindre fordon, som under kommande åren kommer att bli del av en ny ”regional vapenmarknad”.

– Vi har inte en komplett bild än av var varje försvarsmaterial har hamnat, men säkert har en stor del fallit i händerna på talibanerna, sa Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, tidigare i veckan, enligt tidningen.

Hundratals samlades på flygplatsen i Kabul på måndagen 16 augusti.

”Finns en risk”

Farhågan i Sverige är att en del av vapnen kommer att nå den svenska marknaden. Redan innan talibanernas intåg fanns smugglingsrutter till Sverige etablerade. Tullverket beskriver Afghanistan som ett högriskland för både narkotika- och vapensmuggling.

– Vi har ju sett tidigare när det har handlat om konfliktzoner, exempelvis forna Jugoslavien, att det florerar vapen som kan hamna på andra marknader. Så det är klart att det finns en risk, säger Daniel Piludu, chef för underrättelsenheten öst på Tullverket, till Aftonbladet.

På bilderna från Afghanistan syns stora mängder automatvapen av olika modeller. I vissa fall har de avancerade mörkersikten och andra moderna riktmedel.

– Från de här områdena är det främst militära vapen det handlar om. När det är automatvapen och militära vapen som vi ser på den svenska marknaden är det oftast från konfliktområden de kommer ifrån, säger Daniel Piludu.

”Följer alla högriskländer”

Han påpekar att Tullverket ännu inte sett några tecken på ökade vapenmängder från Afghanistan men att man följer utvecklingen tillsammans med internationella samarbetspartners genom Europol-nätverket.

– Vi följer alla högriskländer för vapensmuggling. Vi kontrollerar varuflödet med de medel vi har och genom samverkan med myndigheter i Sverige och internationell samverkan, säger Daniel Piludu.

Talibaner på gatorna i Kabul.

Bland köparna av vapnen från Afghanistan finns inte bara kriminella. Även andra extremistgrupper i regionen som al-Qaida och IS väntas ta för sig under de kommande åren.

– Jag är övertygad om att en del av den här utrustningen kommer att hamna i händerna på al-Qaida och andra illasinnade aktörer. Det är ofrånkomligt, säger researchchefen Colin Clarke på säkerhets- och underrättelsefirman Soufan Group, till Politico.