Lärare "kom i vägen" – knivhöggs i skoldådet

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-10-28

Bild från de fynd som gjorts hos 15-åringen som nu ställs inför rätta för skolattacken i Eslöv.

Ett djupt knivhugg i en lärares mage utdelas av en 15-åring iförd skelettmask på höstterminens andra dag. Fler på skolan skulle skadas eller dödas enligt pojkens ursprungsplan, men när läraren segnat ner ändrade han sig.

Nu inleds rättegången i Lunds tingsrätt.

”Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna”, säger 15-åringen som nu ställs inför rätta för mordförsök på sin lärare, i polisförhör.

På polisens fråga om vilka åsikter det handlar om sammanfattar han: ”Antiislam”.

Han är också åtalad för grova hot mot andra lärare och elever och även mot den polisman som kom först till Källebergsskolan i Eslöv denna augustimorgon och ensam lyckades avväpna pojken.

Varningsklockorna hade ringt kring den åtalade pojken under lång tid. I januari gick han omkring i Eslöv med hakkorsbindel runt armen, men stoppades av polis och blev hemkörd till föräldrarna. I maj blev han påkommen med tre kastknivar, som han hade tagit med till skolan – och 13 dagar före dådet på skolan fick svensk polis larm om att han via internet hade hotat att genomföra ett skolattentat i Australien.

”Ett skämt”

När poliser då återigen knackade på dörren till familjens bostad bortförklarade han skolhotet med att det var ett skämt. Men i själva verket hade han under sommarlovets sista veckor skissat på en kommande attack mot sin egen högstadieskola, något han också hade diskuterat med sina vänner online.

Natten till den 19 augusti hade han svårt att sova, berättar han i polisförhör, och det var då han bestämde sig för att sätta planen i verket. En och en halv timme innan skolan skulle börja gick han dit, med ett knivbälte dolt under sin rock och övrig utrustning i en gympakasse. Han gömde sig i ett bås intill skolans fotbollsplan, där han klädde om när det blev dags.

Han beskriver själv att han skakade i kroppen när han gick mot skolan:

”Jag hade adrenalin, jag tänkte inte, det bara hände.”

På huvudet hade han en hjälm med påslagen kamera för att livesända skolattacken på nätet.

”Kniv i magen direkt”

Läraren som råkade komma i hans väg hade lämnat klassrummet för att lotsa några nya elever rätt.

”Jag hinner inte reagera utan har en kniv i magen direkt”, berättar läraren för polisen efteråt.

Medan läraren ligger på golvet hör han pojken uttrycka förvåning över att det inte blöder mer från knivhugget. Pojken tycker också att det tar lång tid innan polisen kommer. I det läget vet läraren inte om pojken ska ge sig på honom igen. En annan tanke far genom huvudet, berättar läraren:

”Kommer jag ligga här och dö innan någon hinner fram och kan ge mig hjälp?”

I polisförhören efteråt nekar 15-åringen till att målet var att döda. Läraren som han tillfogat livshotande skador beskriver han som ”jättesnäll” – att just han blev knivhuggen berodde på att han hade råkat komma närmast.

”Ville bara skada”

15-åringen ”ville bara skada” och hade han velat skada fler hade han kunnat, men han avstod, understryker han. Samtidigt hade han tidigare skrivit att han ville döda så många som möjligt. Han hade också antecknat i vilka klasser det fanns många muslimer och pridesympatisörer, det vill säga tilltänkta offer, och dessutom namngett en annan lärare som han ville döda.

Polismannen som avväpnade pojken var på plats bara cirka fem minuter efter att larmet hade kommit in. Han visste att den andra radiobilen som utgår från Eslöv var på uppdrag i Höör och bestämde sig för att ensam gå in i skolan. När han närmar sig pojken uppfattar han det som att han får ett vapen riktat mot sig.

Två varningsskott

Han avlossar två varningsskott i marken och skriker till pojken att ”det gör jävligt ont att bli skjuten i benet”. Efter ytterligare tvekan ger 15-åringen upp och lägger sig ner på marken, där han får ligga med ett vapen riktat mot sig tills en hundpatrull kommer och hjälper till att övermanna honom.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har visat att pojken kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid dådet och vid undersökningstillfället. Rättegången hålls under fem dagar i Lunds tingsrätt.