Svenska ministrar i möten med Nato-länder – ”Ansökan välkomnas”

Uppdaterad 2022-04-13 | Publicerad 2022-04-12

Regeringen utgår från att Finland kommer att ansöka om ett Natomedlemskap, enligt en källa med insyn.

Svenska ministrar har den senaste tiden haft en rad möten med Natoländer – och en svensk ansökan har välkomnats på mötena.

Regeringskansliet har enligt uppgift även börjat analysera vilka undantag Sverige ska kunna förhandla fram med försvarsalliansen.

Statsminister Magdalena Andersson tar i morgon emot Finlands statsminister Sanna Marin. Officiellt är det för att diskutera försvarssamarbetet mellan länderna – enligt källor med insyn är tidpunkten vald för att Finlands regering överlämnar sin säkerhetsanalys till Finlands riksdag.

Analysen kommer inte innehålla något Nato-beslut. Men Sveriges regerings huvudscenario är att vårt grannland kommer att fatta beslut om att ansöka om ett medlemskap.

– I kontakterna med finska regeringsföreträdare finns det ingen tvekan längre. Tidigare har de varit öppna för olika alternativ, så är det inte nu, säger en källa med insyn.

Dagliga avstämningar med Finland

Finska regeringens analys är enligt uppgifter till Aftonbladet på omkring 15 sidor och har tagits fram av flera olika departement under ledning av utrikesministern. Den innehåller en utvärdering av det säkerhetspolitiska läget men tar också upp aspekter som livsmedelsförsörjning.

Magdalena Andersson tar i morgon emot Finlands statsminister Sanna Marin (bilden).

Finlands regering väntas komma med en tilläggsrapport senare där man tar ställning till om landet ska ansöka om ett medlemskap eller inte. Det är oklart hur nära inpå den rapporten kommer.

Svenska regeringen har sedan Rysslands invasion haft intensiv kontakt med Finlands regering - om säkerhetsläget och om Nato. Dagliga avstämningar sker enligt uppgift till Aftonbladet mellan svenska och finska regeringskansliet.

Diskuterar undantag vid Natomedlemskap

Statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist, har även haft samtal med företrädare för flera Nato-länder den senaste tiden. Magdalena Andersson har varit i London och Berlin, Peter Hultqvist i de tre baltiska staterna, Ann Linde har träffat företrädare för USA, Storbritannien, Turkiet, Polen, Spanien, Ungern, de nordiska och de baltiska länderna samt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Svenska regeringen har sedan Rysslands invasion haft intensiv kontakt med Finlands regering. Regeringen har även haft samtal med företrädare för flera Nato-länder den senaste tiden.

Enligt en källa med insyn avhandlas det säkerhetspolitiska läget, men även hur länderna skulle förhålla sig till en svensk Natoansökan. Källan understryker att det inte finns något svenskt ställningstagande i Natofrågan, men att en svensk ansökan om Natomedlemskap har välkomnats i alla möten med Natomedlemmar, både offentligt och i direkta samtal med svenska ministrar.

En annan fråga som har analyserats i regeringskansliet är vilka undantag Sverige skulle kunna ha vid ett eventuellt Natomedlemskap. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om undantagen som bland annat Norge, Danmark och Island har. Det skulle i så fall vara frågan om förbud mot kärnvapen på svensk mark och begränsningar för utländska trupper.

Olof Svensson