S-politikern med i utredning om sexköp – lämnar sina uppdrag

Uppdaterad 2022-06-09 | Publicerad 2022-06-03

Den förtäckta bordellen på Östermalm uppges ha varit en av de största i sitt slag i Sverige – 90 procent av kunderna köpte sex istället för thaimassage.

Aftonbladet kan nu avslöja att riksdagsledamoten Dag Larsson finns med i materialet från polisens utredning.

– Jag har inget minne av detta, säger riksdagsmannen och hävdar att han kan ha blivit utsatt för dataintrång.

På fredagskvällen meddelade Dag Larsson att han lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan.

Massagesalongen är i dag stängd – men fram till polisens tillslag den 18 januari fanns sex stycken rum där kvinnor från Thailand tog emot upp till tio kunder per dag.

– Salongen är nummer ett i Sverige, inte bara Stockholm, säger en av massöserna i ett avlyssnat samtal.

Sexuella tjänster har varit mer regel än undantag enligt polisen som uppger att 90 procent av kunderna köpt sex.

Som bevisning i målet har polisen använt en Instagram-chatt från december 2021 mellan en av massöserna som erkänt att hon sålt sex på salongen – och en riksdagsman från SocialdemokraternaDag Larsson. Chatten knyts till den aktuella politikern genom det unika id-numret på hans Instagram-profil. Han är dock inte misstänkt för brott utan chatten förekommer i utredningens sidomaterial.

– Du måste ringa för att reservera en tid så jag kan ta det med chefen, skriver massösen först i Instagram-konversationen i polisens förundersökning.

– Ok. Jag ringer och bokar en tid med XXX (massösens smeknamn på salongen), kommer kort därefter ett svar från politikerns konto.

– Ja, älskling, du kan ringa och boka nu, svarar massösen.

Senare samma dag skriver hon igen till riksdagsmannen:

– Älskling, vilken tid kommer du för att träffa mig?

Riksdagsledamoten Dag Larsson är med i en utredning om sexköp och lämnar nu sina uppdrag.

Önskar god jul

En vecka senare skickar massösen en bildfil till Dag Larsson. Vad bilden visar framgår inte av förundersökningsprotokollet.
Politikerkontot svarar med ett hjärta.

Ytterligare en vecka senare önskar de varandra god jul.

Under hela tidsperioden som chatten pågått har politikern själv lagt upp bilder på sin Instagram om uppdrag han genomfört som folkvald.

När Aftonbladet träffar Dag Larsson  i riksdagen uppger han först att han inte minns något av chatten.

– Det är mitt ärliga svar på det. Var någonstans skulle det ha varit?

”Någon annan har nyttjat mitt konto”

Efter ett par följdfrågor blir han helt säker på att det inte är han som skrivit. Han säger också att han bara använder Instagram för att lägga upp bilder och att han inte visste att det finns en chattfunktion på appen.

När du ser att ditt namn och ett nummer som är kopplat till ditt konto här, hur reagerar du?

– Jag tycker det är oerhört obehagligt, det tycker jag absolut.

Varför?

– Jag tror att någon har utnyttjat mitt konto till att ha kontakt med någon person, det är vad jag tror.

Varför skulle någon göra det?

– Ja, inte vet jag, men det är min första spontana..

Gör sig otillgänglig – sedan avgår han

Riksdagsmannen följer kvinnan på Instagram och hon har “gillat” hans bilder sedan åtminstone september 2021. Trots det känner han varken igen kvinnan på bild eller hennes användarnamn. När Aftonbladet söker honom på nytt med följdfrågor om det, samt om han tänker anmäla det misstänkta dataintrånget, gör han sig otillgänglig. Han svarar inte på telefon eller sms.

Aftonbladet söker sen Dag Larsson för fler kommentarer under hela fredagen. På kvällen meddelar S att han lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan på grund av brottsutredningen.

“Jag har figurerat i en förundersökning. Jag har inte gjort något olagligt och det finns inga brottsmisstankar riktade mot mig. Jag bedömer dock att det här skadar förtroendet för mig som politisk företrädare” skriver han, enligt TT.

Han fortsätter:

“Av respekt för det uppdrag jag har som folkvald väljer jag att avgå från alla mina uppdrag omedelbart. Jag står inte heller till förfogande som kandidat i höstens val.”

Aftonbladet har varit i kontakt med kvinnan. Hon vill inte kommentera eller medverka i artikeln.

S: ”Inga ytterligare kommentarer”

Socialdemokraterna vill inte lämna någon ytterligare kommentar kring utredningen och Dag Larssons beslut att lämna sina uppdrag.

– Jag får hänvisa till pressmeddelandet. Vi har inga ytterligare kommentarer att ge, säger Simon Andersson, pressekreterare på socialdemokraterna i region Stockholm.