Kraftig smittökning i Blekinge – nya restriktioner införs

Publicerad 2021-11-29

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka kraftigt i Blekinge.

Nu inför regionen nya restriktioner, däribland besöksförbud på sjukhus och munskydd i kollektivtrafiken.

– Skärpta restriktioner är nödvändigt för att få ner smittan, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Blekinge län är nu tio gånger högre än i början och mitten av oktober.

Samtidigt testas fler och både smittspårare och provtagningsstationer har just nu ett hårt tryck, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Med anledning av det allvarliga läget beslutades under måndagen att nya restriktioner nu införs. Det handlar bland annat om besöksförbud inom hälso- och sjukvården och munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider.

- Vi behöver minska smittspridningen och se till att sjukvården inte belastas ytterligare. Därför inför vi nu dessa restriktioner efter rekommendationer från smittskyddsläkare, säger Peter Lilja, regiondirektör på Region Blekinge i ett uttalande.

De nya restriktionerna innefattar också besöksförbud inom hälso- och sjukvården, som innebär besöksförbud på vårdavdelningarna på Blekingesjukhuset eller inom psykiatrin i Blekinge.

Endast en person som är fullt frisk får följa med den som söker vård. Undantag gäller barn där två friska vårdnadshavare får följa med.

Region Blekinge inför nya lokala restriktioner.

Uppmanar till hemarbete

En annan åtgärd är att medarbetare inom Region Blekinge även uppmanas hemarbete om möjligt.

Även munskydd i kollektivtrafiken rekommenderas nu för alla över 12 år under vissa tider på vardagar då resandet är som störst.

– Det handlar främst om rusningstider då det riskerar att bli trångt på bussar och tåg, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken i ett uttalande.

De nya restriktionerna gäller från och med måndagen den 30 november till och med måndagen den 31 januari 2022, men kan ändras utifrån behov.

Region Blekinge har även beslutat att alla förvaltningar ska införa vaccinationskrav vid nyanställningar. Vid befintliga anställningar gäller vaccinationskravet för utpekade funktioner och verksamheter.

Från och med den 30 november  rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken under vardagar.