Emerich Roth

Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Emerich Roth är död. Det uppger hans familj för Dagens Nyheter.

Författaren och föreläsaren blev 97 år gammal.

Emerich Roth arbetade mot främlingsfientlighet och rasism. Han reste runt och föreläste och var med och grundade föreningen Förintelsens överlevande.
Emerich Roth arbetade mot främlingsfientlighet och rasism. Han reste runt och föreläste och var med och grundade föreningen Förintelsens överlevande.

Emerich Roth satt fem år i koncentrationsläger, men överlevde Förintelsen. Han ägnade sen stora delar av sitt liv åt att sprida kunskap om hur rasism och hat kan motverkas.

– Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till DN.

Emerich Roth var författare och socialarbetare och föreläste om nazisternas övergrepp.

Auschwitz

Emerich Roth föddes 1924 i staden Velký Sevluš i dåvarande Tjeckoslovakien.

När nazisterna tagit makten i Tyskland och andra världskriget drog igång tvingades alla judar, bland dem Roths familj, i staden flytta till ett ghetto. De fördes senare till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen – det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger.

Emerich Roths mamma och två systrar dog i lägrets gaskammare. Själv flyttades han mellan fem olika läger och spenderade totalt fem år i fångenskap. Men han överlevde.

Att bryta tystnaden

År 1950 tog han sig till systern Elizabeth i Sverige. Här höll han tyst om sina upplevelser – tills år 1992. Då hände något som förändrade allt.

– En dag när jag gick på Birger Jarlsgatan kom en grupp ungdomar marscherande på andra sidan, skanderade Sieg Heil med lyfta armar. Det var en chock! Men det som var ännu värre var att ingen reagerade! Dags att bryta tystnaden, sade Roth i en intervju med DN 2011.

År 1993 började Roth, genom Föreningen Förintelsens överlevande, resa runt till skolor och berätta om sina erfarenheter. Året därpå grundade han den ideella Emerichfonden, som delar ut stipendium för att utbilda om förintelsen.

2019 tilldelades han, tillsammans med Hédi Fried, Studieförbundet Vuxenskolans Sokratespris.

”Hédi Fried och Emerich Roth har i decennier bedrivit ett outtröttligt upplysningsarbete i människovärdets tjänst genom att berätta om Förintelsen, på det att vi aldrig må glömma nazismens illgärningar” löd juryns motivering.

Emerich Roth blev 97 år.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

2012 fick Emerich Roth ta emot pris för Årets Livsgärning på Svenska Hjältar-galan. Här tillsammans med Svenska Hjältar-juryns Lill Lindfors.
Publisert:

LÄS VIDARE

Emerich Roth: Alla vi som kan vittna är snart borta

ÄMNEN I ARTIKELN

Emerich Roth

Förintelsen

Antisemitism

Auschwitz

Andra världskriget

Rasism