Rekord för Gävlebocken – aldrig levt så länge

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-12

Sedan 1966 har Gävlebocken ockuperat stan kring jul och nyår.

Genom åren har bocken varit hårt ansatt och oftast bränts ner.

Men nu har bocken överlevt rekordlänge – i januari kan det blir fem brandfria bockår.

Gävlebockens historia börjar år 1966 då den sattes upp för första gången på Slottstorget i centrala Gävle. Sedan dess har bockens öde ofta hängt på ett skört halmstrå. Oftast har bocken helt enkelt bränts ner, men den har även körts sönder av en raggarbil, utsatts för kidnappsförsök med helikopter och utsatts för hackarattacker.

2017 trappades säkerheten kring bocken upp rejält – och om den klarar sig även denna gång så blir det femte året i rad som bocken förblir orörd.

– Han är inne på rekordår nu faktiskt, vilket känns otroligt bra. Han är värdefull och sprider sin julstämning ut i hela världen. Han har väldigt många fans runt om i världen, så det känns viktigt att han får stå orörd, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens presstalesperson.

Brandattack på 50-årskalaset blev droppen

Bocken har under årens gång oftast gått en brutal död till mötes. Den glada nyheten att han nu levt rekordlänge – grundar sig i ett mörkt födelsedagsfirande.

2016 fyllde bocken 50 år och det bjöds därför in till till stort födelsedagskalas. Torget fylldes av glada festdeltagare som beundrare bocken i all sin prakt. Bara timmar senare stod bocken i lågor.

– Det som har berört mest var det som hände 2016, på 50-årskalaset. Det var bara timmar efter firandet som han råkade ut för ett brandattentat. Det var då vi bestämde oss för att vidta extra säkerhetsåtgärder, Rebecca Steiner.

Vakter dygnet runt, kameraövervakning och dubbla staket

Säkerhetspådraget kring bocken är i dag minst sagt omfattande. För den som vill bocken illa finns flera hinder att ta i beaktning för att lyckas med sitt uppdrag.

– Vi har vidtagit extra säkerhet sedan 2017. I dag omges han av dubbla gärsgårdar, han är kameraövervakad och har fysiska vakter som håller koll på honom dygnet runt, säger Rebecca Steiner.

Under natten till söndagen briserade nyheten att Gävlebockens lillebror, lillbocken, hade fatta eld. Lillbocken gick inte att rädda. Det är ännu oklart om nattens nyhet har förändrat hotbilen mot storbocken.

– Än så länge känner jag mig inte orolig. Vi får dagliga rapporter från säkerhetsteamet, men jag ska ner och ta en extra runda nu eftersom lillbocken brann inatt, säger Rebecca Steiner.

 

Samtidigt finns alltid oron för att det värsta ska komma att inträffa.

– Det skulle vara fruktansvärt. Det ligger så mycket arbete och engagemang bakom honom och det finns ett så stort intresse. Det är ett oroligt ärofullt uppdrag att få representera honom och det vore oerhört tråkigt om något skulle hända honom, säger Rebecca Steiner.

Följ ämnen i artikeln