Finland: Vi går inte med i Nato utan Sverige

Publicerad 2022-06-12

Finland går inte med i Nato utan Sverige, konstaterar presidenten Sauli Niinistö.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger i sin tur att Turkiets invändningar mot Sveriges och Finlands inträde i militäralliansen är ”legitima”.

– Vi tar Turkiets farhågor på stort allvar, säger Jens Stoltenberg.

Följ ämnen
Nato

Finlands president Sauli Niinistö höll under söndagseftermiddagen ett gemensamt anförande ihop med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, vilket inledde ett nordiskt toppmöte i presidentens sommarpalats, Gullranda.

Samtalen hålls under parollen ”Ett ansvarstagande, starkt och stabilt Norden” och under inledningsanförandet konstaterade Jens Stoltenberg att det ligger i linje med Natos intressen att Sverige och Finland upptas som medlemmar.

Tar det på stort allvar

Men på samma gång, inskärpte han, tar Nato de invändningar som Turkiet fört fram beträffande de två ländernas ansökningar på stort allvar.

– Turkiets oro för vad medlemskapen kan innebära för deras säkerhet är legitim. Det är viktigt att komma ihåg att inget annat Nato-land har utstått fler terroristattacker än vad Turkiet har, säger Jens Stoltenberg.

Han tillade därtill att Turkiet bland annat spelat en nyckelroll i kampen mot IS och detsamma vad gäller deras stöd för Ukraina.

– Jag är tacksam för både Sverige och Finland har förmedlat att man tar Turkiets säkerhetsfarhågor på allvar och att ländernas företrädare är beredda att förhandla fram en lösning med dem, uppgav Jens Stoltenberg.

”Sveriges sak är vår”

På en fråga från Dagens Nyheter om Finland kan tänka sig att gå med i Nato om Sveriges ansökan drar ut på tiden svarade Sauli Niinistö att detta inte är aktuellt.

– Finlands sak har historiskt varit Sveriges sak. Så jag säger i dag att Sveriges sak är också vår. Det betyder att vi går vidare hand i hand, sa Sauli Niinistö.

Jens Stoltenberg sa vidare att Nato hoppades kunna avröja hindren för ett svenskt och finskt Nato-medlemskap inom kort, men att man inte satt någon ”deadline” för detta.

– Nato håller intensiv kontakt med Finland, Sverige och Turkiet inom den närmaste tiden, sa Jens Stoltenberg.

Sägs skydda terrorister

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bland annat anklagat Sverige för att skydda medlemmar av den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson kommer på måndag träffa Jens Stoltenberg för diskussioner på Harpsund.