Danmark, Israel och Österrike vaccinsatsar

TT

Publicerad 2021-03-04

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster, tog emot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Danmarks statsminister Mette Frederiksen på torsdagen. De tre kom överens om vaccinsatsa mot covid-19 gemensamt.

Danmark vill gemensamt med Israel och Österrike arbeta för att etablera fabriker som kan producera vacciner mot covid-19

Det framkom på en pressträff i Israel med de tre ländernas ledare.

– Vi vill gärna styrka vårt samarbete, sade Mette Frederiksen (S) på presskonferensen där hon framträdde tillsammans med värden, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

De tre har kommit överens om att starta en utvecklingsfond och ett samarbete om vaccinproduktion.

– Vi kan inte åter tillåta oss att hamna snett. Vi ser nya mutationer av corona och det kan finnas nya pandemier. Så vi måste ta initiativet, konstaterade Frederiksen.

Kontroversiell resa

Netanyahu underströk samtidigt att andra nationer är välkomna att delta i de tre ländernas vaccinallians, rapporterar Reuters.

Beslutet av Frederiksen att resa till "världsmästaren" Israel för att få fram fler doser vaccin har dock inte varit okontroversiell.

Kritikerna har påpekat att Israel trots höga vaccinationssiffror – mycket högre än EU – inte själv har utvecklat eller tillverkat något vaccin. I stället var landet tidigt ute med att såväl godkänna som beställa Pfizer-Biontechs vaccin.

Utrullningen av doser har sedan gått fort, och 40 procent av israelerna har fått två doser, jämfört med bara 3 procent av danskarna, enligt DR.

Palestinsk vrede

Det har också påtalats att den palestinska befolkningen blivit eftersatt i den israeliska utrullningen.

Och från officiellt palestinskt håll har det kommit kritik mot Frederiksen. Manuel Hassassian, palestinsk diplomat i Danmark, säger att statsministern i och med det tänkta samarbetet tar Israels sida i den israelisk-palestinska konflikten.

– Jag ser beslutet som ett stöd för apartheid, och inte som att (Danmark) försöker balansera i mitten. Danmark har alltid varit känt för att kämpa för mänskliga rättigheter, säger han enligt nyhetsbyrån Ritzau till tidningen Altinget, och beskriver resan som "oacceptabel" och "avskyvärd".

Det danska utrikesdepartementet säger i ett uttalande till Altinget att Frederiksens resa på intet sätt har ändrat regeringens politik i förhållande till konflikten.

Rättad: En tidigare version av artikeln innehöll ett uttalande som tillskrevs Astra Zenecas vd. Citatet är visserligen korrekt, men gjordes i en delvis annan kontext och inte till Danmarks Radio, och har därför tagits bort.