SKR om vaccinbeskedet: Regionernas frustration ökar för varje vecka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Modernas vaccinleveranser till Sveriges är försenade och kommer att halveras.

Något som återigen skapar frustration för regionerna som står redo att vaccinera.

– Det är problematiskt att det sker förändringar hela tiden och i nuläget tyder inget på att det kommer bli helt problemfritt längre fram, säger Emma Spak på SKR.

Vaccintillverkaren Modernas vaccinleveranser till Sverige kommer att försenas och halveras, uppger Folkhälsomyndigheten på onsdagen.

”Alla regioner har informerats om att de doser från Moderna som planerades att levereras vecka 6 har försenats”, skriver pressekreteraren Sabina Bossi i ett mejl.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Dagens Nyheter att neddragningen var planerad för att Moderna ska kunna öka produktionen framöver, och när det är klart kommer vaccintillverkningen att tredubblas.

Totalt skulle 31 200 doser ha levererats till Sverige den här veckan men nu skjuts leveranserna upp i två veckor, och bara halva mängden av det som ursprungligen var planerat kommer att levereras.

Därmed kommer regionerna att behöva anpassa den kommande vaccineringen, förklarar FHM.

”Som att säga att spaghettin är slut”

Flera regioner har reagerat kraftigt på beskedet, däribland i Kronoberg.

Regionstyrelsens ordförande, Mikael Johansson (M), är kritisk till hur informationen om de uteblivna leveranserna förmedlats.

– Vi får bara ett torrt mejl om att leveransen uteblir. Som att säga att spaghettin är slut, och vi får inte ens veta varför, säger han till SVT Nyheter Småland.

Modernas vaccins leverans till Sverige försenas och halveras.
Foto: Gerry Broome / AP
Modernas vaccins leverans till Sverige försenas och halveras.

”Ändras ständigt”

Även Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar att det hastiga beskedet är problematiskt:

– Vaccinationsprocessen står inte och faller med denna enskilda leverans men det är detta återkommande tema som innebär ett stort problem för regionerna. Att leveranserna ständigt ändras och att man därmed hela tiden måste planera om.

Enligt henne fick regionerna beskedet om leveranserna under gårdagen:

– De har ju redan planerat för hur man ska använda vaccinet under denna och nästa vecka och nu måste man med extremt kort varsel gå in och göra ändringar. Varje förändring, halvering och förskjutning gör ju dessutom att man skjuter arbetet framför sig, vilket gör att också den långsiktiga planeringen skjuts fram.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Emma Spak.

Fördröjning för Fas 2

Tidigare i veckan kom även beskedet att ett snöoväder i Tyskland tillfälligt har stoppat leveranser av läkemedelsföretaget Pfizers covidvaccin till Sverige.

Att det just är vaccin som är anpassat för åldersgruppen 65+ som nu försenas innebär en extra utmaning enligt Spak.

– Det skjuter ju upp vaccinationerna för de som är mest prioriterade. För även om vi har kommit långt i de grupperna så dröjer det nu längre innan vi kan avsluta fas 1, vilket innebär att det även riskerar att bli en fördröjning för de i fas  2.

SKR trycker återigen på regionernas önskan om att få tydliga besked:

–För dem är stabilitet och framförhållning avgörande för att kunna fullfölja sitt uppdrag och få vaccinationskedjan att funka. Det är därför problematiskt att förändringar i leveranserna sker hela tiden.

Frustrationen ökar för varje vecka

Samtidigt menar Emma Spak att regionernas möjligheter att anpassa sig fortfarande är stor:

– De har inget val, de måste anpassa sig. Men det är frustrerande när man har personal och kapacitet på plats för att kunna vaccinera i ett mycket högre tempo, men så uteblir resurserna.

Vad har du fått för reaktioner från regionerna hitintills?

– Frustrationen ökar ju för varje vecka såklart. I samband med det här beskedet behöver ju regionerna hålla presskonferenser och skicka ut ny information om vad som gäller. För dem är det viktigt att vara tydliga med att det inte beror på deras förmåga att vaccinera utan att det inte kommer in tillräckligt med vaccin i systemen.

– Det som även är oroväckande är att det i nuläget inte är något som tyder på att det kommer att bli helt problemfritt längre fram, att leveranserna kommer bli mer stabila. I det läget vi befinner oss nu så har vi inga tydliga garantier.

Högt ställt mål

Samtidigt menar Emma Spak att målsättningen om att erbjuda vaccin till alla över 18 år innan halvårsskiftet fortfarande kvarstår:

– Det är ett högt ställt mål som vi fortfarande hoppas kunna hålla.

– Och regionernas bild är tydlig och klar, får de bara vaccin så kan de vaccinera.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE