Bygger ”gated community” i lugnt samhälle

Svalt intresse – inga lägenheter sålda

Publicerad 2021-05-29

NISSAFORS. Bakom höga murar ska en tidigare oljechef bygga lyxiga lägenheter i en ”gated community” i lilla småländska Nissafors.

– Vi vill inte att de som går längs med stranden ska se rakt in i våra vardagsrum, säger Mikael Eliasson, vd för Strandudden.

Den som har en fet plånbok får ett boende med såväl champagnekyl som jaccuzzi och helikopterplatta – men hittills har försäljningen gått trögt.

I lilla Nissafors i småländska Gnosjö kommun vill paret Mikael och Anneli Eliasson bygga lyxlägenheter i ett kameraövervakat gated community. Lägenheterna ska bli på mellan 150 och 800 kvadratmeter, med gemensam relaxavdelning med bubbelbad och bastu, båtar, kanoter, lekplats, idrottsplats, boulebana, grillplatser och en helikopterplatta.

Som tillval kan man även få champagnekyl och massage.

Målet är ett all inclusive-koncept bakom en 2,45 meter hög mur.

– Jag och min fru kom på idén. Det är så vi vill bo själva, säger Mikael Eliasson, vd på Strandudden AB.

När vi träffar paret för en intervju utanför ett visningshus talar Mikael Eliasson sig varm om vilka fördelar boendet ger. En delningsekonomi, samhörighet och effektivitet.

– Här lär man känna sina grannar eftersom man har delningssaker. Så det skapas möjligheter att träffas. Bor man i ett hyreshus i staden kanske man inte ens vet vilka som bor i huset, säger Mikael Eliasson.

Han förklarar att det ska byggas en gemensam lekplats och boulebana på området, och båtar som man kan dela med grannarna.

Men den största behållningen är, enligt Mikael Eliasson, utsikten över sjön Vikaren. Hela området är upphöjt sex meter och inringat med en hög mur. Vilket gör att lägenhetsinnehavarna har öppen sikt över sjön men den som går på strandpromenaden kan inte se in i husen.

– Vi har byggt så att turister kan gå längs med hela sjön. De störs inte av oss och vi störs inte av dem.

Längs sidan av visningshuset finns en enorm utomhusgrill. Den, och Mikael Eliassons välputsade cowboyboots, skvallrar om var familjen hämtat sin inspiration från.

Mikael Eliasson var tidigare vd för ett amerikanskt olje- och gasföretag men sålde sin andel 2011.

– Vi har rest mycket och fått inspiration från hur man bor där.

Strandudden ska däremot inte marknadsföras mot utlandet.

– Vi vill inte gå till utlandet. Vi vill ha en levande bygd – inte en spökstad.

Idén till projektet föddes 2003 men det har ännu inte byggts några hus. En av anledningarna är att det intilliggande företaget JD Stenqvist överklagade bygglovet som man menade stred mot den antagna detaljplanen. Både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gick dock på kommunens och Stranduddens linje och avslog överklagandet.

Enligt Stranduddens hemsida ska den första etappen av bygget börja i år och vara färdigt 2022.

Men enligt Mikael Eliasson kommer man inte börja bygga förrän alla lägenheter i första etappen är sålda. Och försäljningen har inte gått lysande.

– Fem av nio lägenheter i första etappen är sålda. Det är allt ifrån pensionärspar till barnfamiljer som har bokat.

Är lägenheterna verkligen sålda? Har ni exempelvis fått handpenning?

– De är bokade men vi har valt att inte ta ut handpenning. Vi vill inte låsa upp kunden på något sätt.

Så du har inga garantier för att de här lägenheterna är sålda?

– För mig är det säkert. De här har varit med så länge så de vet vad det handlar om. Men inget är klart förrän det är skrivet. Så mycket vet jag.

Mikael Eliasson uppger att han nyligen har bytt mäklare då försäljningen gått trögt.

Den mäklare som tidigare höll i försäljningen säger att det kan vara svårt att sälja innan man har byggt:

– Han har haft som krav att alla lägenheter i ett hus ska vara sålda innan man börjar bygga. Det tar nog emot att köpa om man inte ser slutprodukten, säger Mikael Ekdah på Fastighetsbyrån.

Boende i Nissafors tror däremot på en annan förklaring.

– Dyraste villan här i byn gick för 1,2 miljoner. Då är det nog svårt att sälja lägenheter för över fyra miljoner, säger en granne som vill vara anonym.

Paul Malmberg, som bott i kommunen i 20 år, tror också att det är svårt att sälja så dyra lägenheter i Nissafors. Dessutom har han svår att se behovet av en ”gated community”.

– Det händer inget här. Här behöver man inte ens låsa bilen. I alla fall gjorde man inte det förr. Vi har inte ens haft påhälsning av ligor, säger Paul Malmberg.

En kommuninvånare tipsar om att strandpromenaden inte alls är tillgänglig för alla.

– Man har lagt lastpallar i vägen så att man inte ska gå där. Åk ner själva så får ni se, säger hen.

Mycket riktigt ligger det några lastpallar i vägen där strandpromenaden längs med muren börjar. Lastpallarna ser ut att ha varit där länge – de är tärda av väder och vind. Intill möts besökare av en ”Obehöriga äga ej tillräde-skylt”. Den står visserligen några meter från strandpromenad men ger inte ett välkomnande intryck.

– Det är tråkig att man inte kan gå förbi där, säger en kvinna som leker med sitt barn på lekplatsen intill.

Alma Hajder och hennes familj är byggprojektets närmaste granne. Hon tycker det är bra att det händer något i det lilla samhället med knapapt 300 invånare.

– Det är bara positivt. De får gärna fortsätta att bygga. De kan bygga in i min trädgård om de vill, säger hon och ler med hela ansiktet.

Till hösten har familjen bott nio år i Nissafors. Alma Hajder beskriver det som trevligt, lugnt och tryggt.

– Här händer inte samma saker som i större städer. Det finns inget stök och det händer inget negativt.

Ändå bygger de en hög mur kring villorna. Tycker du att den behövs?

– Jag vet inte. Folk får göra som de vill.


Jackpott och CL-final på Stryktipset – följ expertens
system

Följ ämnen i artikeln