Här ska miljoner doser vaccin tillverkas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Wiktor Nummelin/TT
Småstaden Puurs ligger strategiskt, mellan hamnen i Antwerpen och flygplatsen i Bryssel och med goda bil- och järnvägsförbindelser.

Julgranen finns redan på plats på torget i belgiska Puurs. Och i en av stadens fabriker tillverkas årets kanske mest efterfrågade klapp – ett vaccin mot coronaviruset.

Till den lilla flamländska småstaden, 20 minuter sydväst om Antwerpen, har EU-korrespondenter och tv-team flockats i mängd de senaste veckorna.

Invånarna berättar glatt om sin hemort.

– Jag har bott här i hela mitt liv och jag gillar det verkligen. Det är en levande stad, med många evenemang på sommaren. Och nära till både Antwerpen, Bryssel och Mechelen, säger Puurs-bon Juul till TT:s utsände.

– Det är modernt och med allt bättre kommunikationer, säger pojkvännen Christophe.

Vaccinfabrik

Uppmärksamheten gäller dock inte småstadens mys, utan det fabrikskomplex som möter besökarna på väg in till den lilla staden.

Här ligger läkemedelsbolagen på rad. Och ett av dem, amerikanska Pfizer, har valt ut Puurs som en av sina två fabriker i världen där företagets nya covid-19-vaccin ska produceras.

Att komma in och hälsa på är inte tillåtet, av sanitära försiktighetsskäl. Arbetet pågår redan för fullt.

"Vi tillverkar redan vår vaccinkandidat, så att vi kan vara redo när vi får godkänt, och har redan hundratusentals doser klara vid de två produktionsplatserna i Puurs och Kalamazoo (i Michigan i USA)", hälsar presstalesmannen Koen Colpaert via e-post till TT.

Totalt räknar Pfizer, vars vaccin tagits fram i samarbete med tyska Biontech, med 50 miljoner klara doser vid årsskiftet. Och totalt 1,3 miljarder i slutet av 2021.

Många jobb

Puurs ligger perfekt till, rent geografiskt, mitt mellan den stora hamnen i Antwerpen och flygplatsen utanför Bryssel.

Borgmästare Koen Van den Heuevel är långt ifrån missbelåten med att ha de stora läkemedelsjättarna på plats, även om en och annan invånare muttrat över hur välvilligt storbolagen behandlats. Pfizer har exempelvis fått tillstånd att slå upp ett par gigantiska vindturbiner på fabriksmarken för att kunna ordna egen energi.

– För ett så ikoniskt företag som ger jobb till så många av våra familjer måste man visa lite god vilja. Och vaccinets framgång har inte bara gjort hela staden stolt utan kommer också att leda till nyanställningar, säger Van den Heuvel till Politico Europe.

Pfizer har redan runt 3 000 anställda i Puurs.

"Innan sommaren rekryterade vi 150 nya kollegor, mestadels labbtekniker och ingenjörer. De flesta har redan börjat men vi behöver kanske ännu fler när produktionsvolymen ökar", förklarar presstalesmannen Colpaert.

Ingen förtur

Invånarna tycks inte ha något att anmärka på.

– Jag tror inte att det finns någon som ser något negativt med det. Och själva fabriken ligger ju långt från centrum, säger Juul och Christophe.

– Det här är en väldigt roligt stad att arbeta i, med väldigt trevliga människor, säger i sin tur optikerna Serena och kollegan Stephanie utanför den affär där de jobbar.

Borgmästare Van den Heuvel har visserligen tidigare lyckats ordna subventionerade biljetter till de evenemang som en annan av kommunens storfräsare, nöjesarrangörerna Studio 100, ordnat i sina lokaler.

Men någon förtur i vaccinkön blir det inte.

– Jag har redan fått frågor om jag kan ordna något liknande med Pfizer, men det blir nog omöjligt den här gången, säger borgmästaren till Politico Europe.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: