Robotattack mot saudisk oljeanläggning

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-11-23

Det statliga saudiska oljebolaget har utsatts för en robotattack. Arkivbild.

En oljedepå som drivs av det statliga saudiska bolaget Saudi Aramco i staden Jidda har utsatts för ett robotangrepp.

Huthirebeller som strider mot den saudiskledda militäralliansen i Jemen har tagit på sig attacken, som orsakade en explosion och efterföljande brand i anläggningen. Branden har släckts, uppger saudiska myndigheter.

Även den saudiskledda alliansen pekar ut Huthirebellerna som inblandade i attacken, "som inte var riktad mot den nationella oljekapaciteten, utan snarare riktades mot nerven i den globala ekonomin".

Rebellerna har sedan en tid tillbaka trappat upp attackerna mot grannlandet, främst i områden nära gränsen till Jemen. Jidda ligger dock omkring 60 mil från gränsen.

En omfattande attack mot två av Saudi Aramcos oljeanläggningar i Abqaiq och Khurais för drygt ett år sedan beräknades slå ut närmare hälften av landets oljeproduktion. Huthirebeller sade sig ligga bakom även dessa angrepp, men Iran pekades senare ut för att ha legat bakom attackerna. Teheran nekade till anklagelserna.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2014 och har beskrivits som världens största humanitära katastrof av FN

Tiotusentals människor, majoriteten av dem civila, har dödats och miljontals har tvingats lämna sina hem under konflikten.