V närmare besked om misstroendehot

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-06-14

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Vänsterpartiet har inte släppt hotet om att försöka väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S).

Ett besked om hur det blir kan komma snart, erfar TT.

Att Löfven ställde in ett timslångt möte med V-ledaren Nooshi Dadgostar, i frågan om fria hyror i nyproduktion, förra veckan har inte förhöjt stämningen.

En V-företrädare säger att tålamodet är på upphällningen. Andra uppgifter talar om att något eventuellt kan ske redan under tisdagen.

Partiet har inte många dagar på sig om det har tänkt sig att få till en misstroendeomröstning före sista sammanträdesdagen, som är den 23 juni. Det tar minst tre dagar från det att ett krav på misstroende väcks till det att en omröstning kan hållas och V behöver hjälp av ett parti till eftersom det själv inte kan få ihop de 35 underskrifter av ledamöter som krävs.

Måste säkra stöd

V vill inte ha Sverigedemokraternas hjälp med underskrifter och Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att de inte tänker bistå med namn. V menar inte allvar med att få bort Löfven, hävdar de, utan vill bara stoppa ett förslag som M och KD inte vill stoppa.

Om det ändå skulle bli en omröstning måste minst 175 ledamöter rösta för misstroende för att fälla Löfven. Det innebär att V måste få med M, KD och SD på att trycka för fällning.

För Sveriges Radios Ekot uppgav källor i helgen i partiet att partistyrelsen har lagt fast en plan för hur partiet kan gå vidare med hotet. Det ska ske om statsministern inte lyssnar på krav på att lägga utredningsförslaget om friare hyror i nyproduktion åt sidan.

Hittills visar statsministern inga tecken som tyder på att han vill lyssna på V-kraven.

I förra veckan bad Vänsterpartiet om ett möte för Nooshi Dadgostar med Löfven. Det framgår av den mejlväxling inför det planerade mötet som TT har begärt ut från statsrådsberedningen. V skrev först att det var angeläget och senare att det var centralt att få till ett möte under veckan.

Bekräftar möte

Partiet underströk för statsministerns stab bland annat att ”Nooshi utgår ifrån att ni delar målet om att undvika en regeringskris.”

Efter partiledardebatten den 9 juni upprepade V sin förfrågan och fick svar samma kväll. Löfven hade tid att träffa Dadgostar dagen efter, den 10 juni, strax efter klockan 14, för en dryg timmes möte.

På kvällen började uppgifter cirkulera i media om mötet. Men när statsministerns pressekreterare Maria Soläng då fick frågan svarade hon att det inte fanns något sådant inplanerat. Det var bara drygt tre timmar efter det att statsministerns stab hade bokat in V för ett möte.

Kort varsel

Dagen efter sade Solängs kollega Mikael Lindström att möten ibland ställs in med kort varsel. Vänsterpartiet fick dock inget besked om att mötet ställts in förrän på torsdagsmorgonen, då genom ett mejl.

”Statsministern har fått förhinder och har inte möjlighet att ha något möte med Nooshi Dadgostar i dag”, står det i mejlet.

Något nytt möte är inte inplanerat, enligt Mikael Lindström.

Varför svarade Löfvens pressekreterare först att det inte fanns något möte? Mikael Lindström säger att det, när de kollade, inte fanns någon notering i kalendern om det. Fanns det en notering tidigare så var den redan borta.

Följ ämnen i artikeln