"Rött läge" i Oslo – mutationen sprider sig

TT

Publicerad 2021-01-23

Norges regering har beslutat om en rad skärpta restriktioner i regionen kring huvudstaden Oslo – efter ett utbrott av den nya virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien.

– Detta är en mycket allvarlig situation och vi måste göra vad vi kan för att stoppa utbrottet, sade hälsominister Bent Høie vid en presskonferens.

De nya restriktionerna införs i Oslo och ytterligare nio kommuner i landsdelen Østlandet. Inte sedan mars förra året har så stränga restriktioner varit aktuella.

Det innebär att samtliga butiker, förutom mataffärer, apotek och bensinstationer, måste hålla stängt. Det gäller också statliga Vinmonopolet.

Varnar för hamstring

Norges lantbruks- och matminister Olaug Bollestad (KRF) varnar för hamstring.

– Om vi börjar tömma hyllorna så blir det större förflyttning av människor. Om vi kan hålla oss i skinnet fördelar vi detta mellan oss alla, säger hon.

Även restauranger, träningsanläggningar, simhallar, bibliotek, museer, biografer och andra kultur- och underhållningsverksamheter stängs.

Röd nivå

Dessutom höjs smittskyddsnivån till röd för skolor och förskolor. Det innebär bland annat att barnen och eleverna måste delas in i mindre grupper, att man försäkrar att de kan hålla tillräckligt avstånd till varandra och att den fysiska närvaron kan behöva begränsas.

Lokala smittskyddsmyndigheter kan besluta om att helt stänga skolor och förskolor om det anses nödvändigt.

På gymnasieskolan införs digital undervisning nästa vecka och röd nivå kan införas veckan därpå.

Lokalerna på universitet, högskolor och fackskolor stängs för alla studenter. Digital undervisning gäller för alla.

Stortinget stänger

De nya restriktionerna trädde i kraft klockan 12 på lördagen och löper i en första omgång till den 31 januari.

Även stortinget håller stängt den kommande veckan. Arbetet ska skötas digitalt.

– Vi gör vad vi kan för att rädda liv och hälsa och säkra den parlamentariska kärnverksamheten, säger stortingets talman Tone Wilhelmsen Trøen (H).

Inga resor

Beslutet fattas efter ett utbrott i kommunen Nordre Follo av den nya coronavirusvariant som först upptäcktes i Storbritannien. Den befaras vara mer smittsam och ha större spridningspotential bland barn och ungdomar.

Nordre Follo ligger strax söder om Oslo och har runt 60 000 invånare. Många pendlar till huvudstaden.

Det senaste dygnet har allt fler fall av den nya virusvarianten upptäckts. Två personer har avlidit i Nordre Follo och fyra nya smittade blev kända på fredagen.

De som dog bodde på ett serviceboende.

Enligt kommunöverläkare Kerstin Johnsen Myhrvold är risken stor för vidare smittspridning. Nordre Follo är nu helt nedstängd.

– Res inte ut från kommunen, det är väldigt viktigt. Alla som har planerat resor till andra kommuner ska inte göra det. Det är vår starka anbefallning, säger hon till NRK.

Glöm hyttan

Statsminister Erna Solberg avråder de boende i Oslo-området från att resa till fritidshus i andra kommuner.

– Nej, det är en onödig resa. Att resa från kommunen till stugan är inte bra just nu, sade hon vid en pressträff på lördagen.

Folkehelseinstituttet och Helsedirektoratet diskuterar nästa steg med Oslos kranskommuner, enligt Solberg:

– Alle måste vara med på det jobbet nu, också i kranskommunerna. Vi vet inte om viruset har rört sig längre bort.

– De tittar på om de själva ska reglera eller be oss, som de tio kommunerna har gjort, att införa en nationell reglering för området, sade statsministern enligt NTB.

"Svart dag"

Oslos kommunalråd Raymond Johansen kallar det "en svart och tung dag".

– För några dagar sedan talade vi om att börja öppna upp samhället. Nu handlar det om nära en total nedstängning, sade han på ett pressmöte.

Han manar alla att hålla sig hemma, arbeta hemifrån och undvika icke nödvändiga resor. Ett undantag nämnde han – besök hos människor i livets slutskede.

– Vi måste göra allt för att stoppa det muterade viruset.

Johansen konstaterar att vad som sker nu är en "vild smitta", det vill säga att smittvägarna inte är kända:

– Det är en utveckling som ändrar väldigt mycket.

Den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien för några veckor sedan tycks vara något dödligare, enligt brittisk bedömning.

Mutationen sprids snabbare och bedöms vara omkring 30 procent mer dödlig, meddelade myndighetsföreträdare och premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens på fredagen. Men de tillade att vaccinen som används verkar skydda även mot mutationen.