Trafikverket

Polisen får lämna tillbaka fejkad fartkamera

Av: 

TT

Mannen byggde en fågelholk som såg ut som en fartkamera. Inte olagligt, konstaterade polisen och lämnade tillbaka den beslagtagna holken. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

NYHETER

En fartkamera nära Lindome, söder om Göteborg, har vållat polisen huvudbry. Den dök upp i april, saknade nödvändiga varningsskyltar och ingen visste varifrån den kom.

– Det här är ingen kamera som vi har satt upp, sade Thomas Bergbom, åtgärdsplanerare på Trafikverket, till Göteborgs-Posten.

Mölndals-Posten uppmärksammade händelsen för ett par dagar sedan.

Polisen beslagtog helt sonika den mystiska kameran och inledde en förundersökning. Men vilket brott hade den som satt upp kameran gjort sig skyldig till?

Det visade sig att fartkameran var byggd av en privatperson som ägde mark i närheten. Han hade tröttnat på alla fortkörare och tog därför saken i egna händer genom att bygga en egen fejkad fartkamera – i form av en fågelholk.

Polisen kom till slut fram till att det inte kunde vara brottsligt att sätta upp en fågelholk.

– Det finns ingen lagstiftning gällande detta. Det är en fågelholk och det är inte olagligt, säger Anders Lycke, förundersökningsledare vid polisen.

Får man sätta upp skyltar som varnar för "lekande barn" så får man sätta upp fågelholkar som liknar fartkameror. Därmed har polisen nu fått lämna tillbaka kameran – förlåt, fågelholken – till sin rättmätiga ägare.

– Förundersökningen är nedlagd. Fåglarna som bor där blir nog glada, säger Lycke.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafikverket