Första coronautbrottet på svensk minkfarm

Uppdaterad 2020-11-06 | Publicerad 2020-10-23

Det första fallet av coronasmittade minkar har konstaterats i Sverige. Arkivbild.

Flera minkar har testat positivt för coronaviruset på en minkfarm i Sölvesborg i Blekinge. Även människor på farmen har konstaterats smittade.

Nu undersöker Statens veterinärmedicinska anstalt hur viruset sprider sig bland djuren.

Det är första gången som det nya coronaviruset konstaterats på en svensk minkfarm.

– Vi testade ett antal djur i dag, och alla var positiva, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Även människor som arbetar på farmen har konstaterats smittade. Ännu finns ingen fastställd smittväg.

– Men man kan anta att smittan gått från människa till djur, säger Karl Ståhl.

Som på nattklubben

Att viruset spridit sig på över 70 minkfarmar i Nederländerna och över 140 i Danmark visar att minkar är särskilt mottagliga för coronaviruset.

– Minkarna har förutsättningar för att bli infekterade eftersom de har receptorer i sina luftvägar som passar för viruset.

Vid uppfödning för pälstillverkning hålls minkarna i burar tätt intill varandra, vilket tros vara förklaringen till att smittan sprider sig lätt på anläggningarna.

– Minkar håller inte avstånd. Det är som med nattklubbar, har man många människor på liten yta riskerar man att det blir mycket virus och då sprids smittan snabbt.

Har fått avlivas

Jordbruksverket uppger att det ännu inte finns någon anledning att avliva djuren på den drabbade farmen i Sölvesborg, men att den är belagd med restriktioner för att motverka smittspridning.

I Nederländerna, där hundratusentals minkar fått avlivas, finns rapporter som tyder på att minkar fört smittan vidare till människor som jobbar med djuren. Även katter som vistas vid minkfarmerna har konstaterats smittade.

– Katter får en övergående sjukdom och de kan i experimentella studier sprida smittan vidare. Men i realitet utgör kattdjur ingen smittrisk, de lever inte tätt tillsammans.

Möjlighet till forskning

Jordbruksverket och SVA övervakar smittspridningen och jobbar tillsammans med minknäringen i Sverige för att motverka att viruset tar sig in på fler anläggningar. Minkuppfödarna har uppmanats att skicka in döda minkar till SVA för provtagning och analys.

– Vi ska också studera smittvägarna.

I Holland har flera studier gjorts vid utbrotten, där forskare tittat på utvecklingen av immunitet och virusets smittspridning i luften. Liknande studier kan även bli aktuella i Sverige, enligt Ståhl.

– Vi kan lära oss mycket hur viruset utvecklar sig när det sprids från individ till individ.