Uppdraget: Skapa hemlig kontaktväg mellan Trump och Putin

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Enligt flera högt uppsatta källor var syftet med mötet att skapa en hemlig kontaktväg mellan Trump och Putin.

WASHINGTON. Den blivande ministerns bror höll ett hemligt möte med en Putin-medarbetare i Seychellerna.

Uppdraget: skapa hemlig kontaktväg mellan Trump och Putin.

Det hemliga mötet arrangerades av Abu Dhabis kronprins, skriver Washington Post.

Det hemliga mötet i det paradislika öriket i Indiska oceanen ägde rum omkring den 11 januari, nio dagar innan Donald Trump tillträdde presidentposten, skriver Washington Post.

Det ska ha arrangerats av Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Deltog gjorde Trump-supportern Erik Prince, som också är bror till USA:s utbildningsminister och en ryss som står den ryska presidenten Vladimir Putin nära.

Donerade miljoner till Trump-kampanjen

Enligt flera högt uppsatta källor i USA, Europa och Förenade arabemiraten, som Washington Post håller anonyma, var syftet med mötet att skapa en hemlig kontaktväg mellan Trump och Putin.

Erik Prince grundade Blackwater, säkerhetsfirman som blev en symbol för USA:s övergrepp i Irak på grund av en mängd uppmärksammade incidenter, inklusive när företagets vakter sköt ihjäl 17 civila offer på ett torg i Bagdad.

Prince donerade över två miljoner kronor till Trumps presidentvalskampanj och hans syster Betsy DeVos är nu utbildningsminister i Trumps regering. Prince har också nära kopplingar till Trumps chefstrateg Steve Bannon, och har flera gånger medverkat i dennes satellitradioprogram.

Prince sågs också på Trumps övergångsstabs kontor.

”Var utsänd av Trump”

Enligt Washington Posts källor var Mohammed bin Zayed Al Nahyan övertygad om att Erik Prince var utsänd som inofficiell representant för Trumps tillträdande regering när han arrangerade mötet på Seychellerna.

FBI uppges också ha granskat mötet på Seychellerna som en del i utredning om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Uppgifterna tillbakavisas av Vita huset

– Vi är inte medvetna om några möten och Erik Prince hade ingen roll i övergångsstaben, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer.

– Erik hade ingen roll i övergångsstaben. Det här är en fullständig fabrikation. Mötet hade inget med president Trump att göra, säger Erik Prince talesperson i ett uttalande till Washington Post.

Publicerad: