Attack i Kabul och strider på flera håll

Uppdaterad 2021-08-04 | Publicerad 2021-08-03

Regeringsstyrkorna som patrullerar Lashkar Gahs öde gator har uppmanat invånarna att fly staden "några dagar" för att man ska kunna slå tillbaka talibanerna.

Flera personer har dödats i en koordinerad attack mot regeringskvarteren i centrala Kabul.

I staden Lashkar Gah i södra Afghanistan fortsätter striderna mot talibanerna och minst 40 civila har dödats det senaste dygnet.

En bilbomb exploderade och skottlossning hördes i centrala Kabul på tisdagen. Enligt säkerhetskällor rörde det sig om en koordinerad attack riktad mot försvarsministern och flera parlamentsledamöter. Minst fyra personer dödades och tjugo skadades.

– Samtliga angripare har dödats. Ett stort antal människor har räddats och området är nu säkrat, sade en talesperson för inrikesdepartementet.

Urskillningslöst skjutande

Tidigare på dagen kom uppgifter om 40 dödade och över 100 skadade i Lashkar Gah, i en tweet från FN-missionen UNAMA.

Det är talibanernas anfall på marken och regeringssidans flygattacker som orsakar mest skada, skriver UNAMA och uttrycker djup oro för ”urskillningslöst skjutande” och ockupation av sjukvårdsinrättningar och vanliga människors hem.

Lashkar Gah med 200 000 invånare är huvudstad i Helmandprovinsen. Talibanerna behärskar redan stora delar av landsbygden men har på senare tid angripit större städer.

”Vänligen ge er av!”

Regeringsarmén ber nu stadsborna att omedelbart lämna Lashkar Gah.

– Vänligen res i väg snarast möjligt så att vi kan inleda vår operation, manade general Sami Sadat via nyhetsmedier.

– Jag vet att det är väldigt svårt för er att lämna era hem – det är svårt för oss också – men var snäll och förlåt oss om ni blir tvångsflyttade för några dagar, fortsatte han.

Talibanerna har erövrat de flesta lokala radio- och tv-stationer de senaste dagarna. Sefatullah, som leder radiostationen Sukon i Lashkar Gah, berättar att man slutade sända för två dagar sedan då kontoret blev ockuperat.

På tisdagen var striderna intensiva runt fängelset och polishuset, medan amerikanskt och afghanskt flyg försöker slå tillbaka talibanerna från luften, berättar Sefatullah.

Tjänstemän dödas

I Herat i norra Afghanistan gick stadsbor upp på sina takterrasser och skanderade ”Gud är störst!” när regeringsstyrkor hade tvingat talibanerna att retirera från sitt senaste anfallsförsök.

Regeringsarmén säger sig ha tryckt tillbaka anfall mot flygplatsen, som är livsviktig för förnödenheter till Herat.

Afghanska oberoende människorättskommissionen uppger att talibanerna utfört hämndmord i staden Spin Boldak nära pakistanska gränsen och lämnat minst 40 döda.

”Talibanerna jagade och identifierade nuvarande och tidigare regeringstjänstemän och dödade dessa personer, som inte alls hade del i några strider”, skriver gruppen.

Enligt Rädda Barnen har omkring 80 000 barn blivit internflyktingar sedan juni då de senaste striderna tog fart, och många skolor och kliniker har blivit förstörda.

En kraftig explosion skakade Kabuls finare kvarter på tisdagskvällen, samtidigt som talibanerna gör framryckningar kring flera städer i Afghanistan.

”Bara kamp om makten”

Talibanernas framfart sedan de utländska styrkorna började dras tillbaka i våras kan ses som en del av taktiken i samband med de förhandlingar som USA lett.

– För ögonblicket kräver de lejonparten av makten i en kommande regering, givet det militära läget som de ser det, säger USA:s särskilde utsände till Afghanistan, Zalmay Khalilzad, enligt Reuters.

Khalilzad är huvudarkitekt till det avtal som USA slöt med talibanerna inför sin reträtt ur Afghanistan. Han höll tal per video till ett säkerhetsforum i Aspen och manade parterna att sluta fred. Fyrtio år av krig i Afghanistan ”har inget berättigande längre”, sade han.

– Det är bara en kamp om maktbalans, om fördelning av makt mellan olika fraktioner, sade Khalilzad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln