Nord Stream-klipp på Biden sprids: ”Nonsens”

Ett klipp där Joe Biden pratar om Nord Stream har fått stor spridning.

På sociala medier kopplas det ihop med sabotaget av gasledningarna.

Men enligt USA-experten Jan Hallenberg är det ”totalt nonsens”.

– Jag tycker att tolkningen av Bidens uttalande är bisarr, säger han.

Forskare och ledare är överens om att mycket tyder på att någon saboterat ledningarna vid Nord Stream 1 och 2.

Men än så länge är det oklart vem, eller vilka, som ligger bakom den eventuella attacken.

På sociala medier har många lyft fram ett citat från USA:s president Joe Biden före invasionen av Ukraina:

– Om Ryssland invaderar ... så kommer det inte längre att finnas någon Nord Stream 2. Vi kommer se till att stoppa det, säger Biden i klippet.

Klippet, som är från den 7 februari 2022, har nu fått stor spridning på nätet, där många menar att Biden och USA skulle ha något att göra med sabotaget av Nord Stream 1 och 2.

Från klippet på Joe Biden.
Från klippet på Joe Biden.

Men att det skulle finnas några kopplingar mellan Bidens uttalande och de nu trasiga gasledningarna är inte troligt, enligt Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet.

– Jag har studerat USA och USA:s utrikespolitik i 43 år. Jag tycker att tolkningen av Bidens uttalande är bisarr, det är totalt nonsens, säger han.

Syftar på att stänga av gasledningen

Jan Hallenberg.
Jan Hallenberg.

Enligt Jan Hallenberg syftar Joe Bidens uttalande om Nord Stream på ekonomiska och politiska åtgärder – och inte att han uttryckligen menar att man ska förstöra gasledningarna.

– Biden signalerar att de inte kommer acceptera att man släpper på gasledningen om Ryssland invaderar. Detta kommuniceras också senare av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, att man inte kommer ta ledningen i bruk, säger Jan Hallenberg.

I februari meddelade Tyskland att man stoppar gasledningen av Nord Stream 2.

– Biden är en pratsam typ som ofta uttrycker sig oprecist. Han tänker inte på att det han säger kan tolkas på olika vis av människor som inte förstår kontexten, fortsätter Jan Hallenberg.

”Osannolikt att USA ligger bakom”

Jan Hallenberg säger också att man alltid bör fundera på vem avsändaren och syftet är när klipp börjar spridas på nätet.

– När man ser sådana här saker på internet kan man fundera på vem som har intresse av att sprida det, och varför man sprider det. Det finns flera personer som har intresse av att vinkla saker till Bidens nackdel, säger Jan Hallenberg.

Han fortsätter:

– Jag kan inte till hundra procent garantera att det inte är USA som ligger bakom sabotaget. Men jag anser att det är synnerligen osannolikt att de skulle vilja förstöra för sina vänner och allierade i Nordeuropa. Det kan jag inte begripa. Däremot finns det andra tänkbara orsaker till varför andra aktörer skulle ligga bakom det.

En ceremoni 2010 då bygget av Nord Stream startade.
En ceremoni 2010 då bygget av Nord Stream startade.
Publisert:

LÄS VIDARE