Uppgifter: Roboten sköts av Ukraina – skulle skjuta ner rysk robot

Publicerad 2022-11-16

Två personer dog i samband med en robotattack som slog ner i Polen.

Enligt källor pekar tidiga fynd på att roboten sköts från Ukraina, uppger AP:s reporter.

Ryssland har förnekat att de avfyrat roboten.

Följ ämnen
Ukraina

Initiala fynd pekar på att roboten som slog ner i den polska byn Przewodów, ett par kilometer från gränsen till Ukraina, sköts från Ukraina och skulle skjuta ner en rysk robot.

Raketen slog ner klockan 15.40.

Det skriver nyhetsbyrån AP:s reporter på Twitter med hänvisning till amerikanska källor.

Enligt polska regeringen ska roboten som avfyrades vara rysktillverkad.

Samtidigt sa USA:s president Joe Biden under natten att det är osannolikt att den hade avfyrats från Ryssland, med hänvisning till uppgifter.

– Det finns preliminär information som bestrider det. Jag vill inte säga det förrän vi har undersökt det fullt ut, sa Biden och fortsatte:

– Det är osannolikt utifrån projektilbanan att den avfyrades från Ryssland. Men vi får se.

Ryssland har förnekat att de avfyrat roboten.

”Uttalanden från polska medier och tjänstemän om det påstådda fallet av ryska raketer i Przewodów är en avsiktlig provokation för att eskalera situationen. Inga attacker gjordes mot mål nära den ukrainsk-polska gränsen med ryska medel”, uppgav ryska försvarsdepartementet under tisdagskvällen enligt TASS.

Robotattacken som slog ner i den polska staden är ett försök att provocera fram en militär konfrontation mellan Nato och Ryssland, sa den ryska FN delegationen, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass under onsdagsmorgonen.

Under morgonen uppgav amerikanska källor att raketen som dödade två personer i den polska byn troligtvis inte avfyrades från Ryssland.

Under tisdagskvällen bekräftade Nato att dess ambassadörer har kallats till möte i Bryssel på onsdagen på grundval av Nato-fördragets artikel 4.

Artikeln innebär att ett medlemsland sammankallar de övriga Natoländerna för konsultation för att fastställa om dess territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet hotas. Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN, skriver TT.

ANNONS